Türkiye'de mesai saatleri değişecek mi ? İşin uzmanı ''manipülasyon'' dedi

AK Parti iktidarının çalışma hayatını sil baştan düzenlemeye yönelik çalışmalarıyla ilgili kulis bilgilerini değerlendiren çalışma hayatı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, konuyla ilgili "manipülasyon" dedi.

Ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık izinden yıllık izne kadar birçok başlıkta yeni düzenleme yapılacağı öne sürüldü.

Edinilen bilgilere göre hükûmet, ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık izinden yıllık izne kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeler yapmak için çalışmalarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığında geçtiğimiz hafta düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulunda (YOİKK) da konu masaya yatırıldı.

Türkiye gazetesinden Emrah Özcan haberine göre, toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine yönelik teknik çalışma yapılması ele alındı. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının, iş dünyası gerekleri ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek belirlenmesi kararı alındı.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan  Çalışma Hayatı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, "Yeniden dolaşıma sokulan 'çalışma saatleri 40 saate düşürülecek' haberleri ciddi manipülasyon içeriyor" dedi.

 Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Halen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taraflara intikal eden böyle bir hazırlığı yok. Kimsenin bilmediği, sendikaların ve işverenlerin üzerinde konuşmadığı, müzakere etmediği böyle hassas konularda sözde müjde ve manipülasyon  haberleri yapılıyor!

"Haftalık çalışma süresi 40 saate düşürülecek" iddiası işin sosu gibi görünüyor.  Bir PR çalışması yapılıyor. Asıl hedef çalışma mevzuatını daha da esnekleştirmek.

İş mevzuatını daha esnek ve kuralsız hale getirmek için, sendikaların yılardır karşı çıktığı esneklik düzenlemelerini kabul ettirmek için  çalışma saatlerini düşürme vaadini  bir havuç olarak kullanıyorlar.

Haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesinin vakti geldi de geçiyor. Türkiye 1980'lerden bu yana 45 saatlik haftalık resmi çalışma süresini düşürmedi.

Ancak çalışma saatlerini esnek çalışmayı yasalaştırmak için bir havuç olarak, bir rüşvet olarak kullanmak kabul edilemez.

İşverenlerin pek çoğunun yasal haftalık çalışma süresine bile uymadığı, fazla çalışmalar için ücret ödemediği ve bakanlığın etkin bir denetim yapmadığı ülkemizde çalışma saatlerini 40 saate düşürme havucu inandırıcı değil."

Sonraki Haber