Torba yasadan milyonlarca kişiye müjde !

TBMM'de olan torba yasadan da part-time çalışanlara, işverenlere önemli müjdeler çıktı.

Part-time çalışan öğrenciler Genel Sağlık Sigortası primi ödemeden sağlık hizmeti almaya devam edecek. İşverenler için bürokrasi azalıyor. SGKbildirimleri ile vergi beyannameleri aynı belgeyle verilecek. İşyerlerinin bildirimlerindeki hesap hatalarına verilen cezalar düşürülüyor. Yüksek ceza kalkıyor.

Hükümet, birbiri ardına çıkardığı torba yasalarla vatandaşın yüzünü güldürüyor. Halen Meclis'te olan torba yasa da part-time çalışanlara, işverenlere önemli müjdeler içeriyor. Düzenleme; part-time çalışan öğrencilerin prim sıkıntısına son verirken, işverenler için bürokrasiyi azaltıyor, küçük dikkatsizliklerde kesilen yüksek cezaları düşürüyor.

GENÇLERE SAĞLIK HİZMETİ

Torba yasa, part-time çalışanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini 30 güne tamamlaması şartında değişiklik getirecek. Mevcut durumda, tüm parttime çalışanlar GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda. Yeni yasanın çıkmasıyla, yalnızca 20 gün ve daha az süre çalışanlar GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda olacak. Yine yasa sayesinde, öğrenciyken part-time iş bulanların GSS prim borcu sıkıntısı sona erecek. Pek çok öğrenci, okurken masraflarını karşılamak için part-time çalışıyor. Bugüne kadar bu gençlerin karşısına GSS primi borcu çıkıyordu. Yeni yasa bu sıkıntıya son verecek. Part-time çalışan ancak bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsündeki kişilerin primlerini 30 güne tamamlama zorunluluğu kaldırılacak. Üniversite öğrencileri ayda 3 gün çalışsalar bile anne-babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebilecek. Part-time çalışmaları nedeniyle adlarına prim borcu çıkmayacak. Bu sayede, bir yandan üniversitede okuyup diğer yandan haftanın 3 günü tezgahtarlık yapan bir öğrenciye Genel Sağlık Sigortası prim borcu çıkmamış olacak.

EKSİK BİLDİRİM KADAR

Yasa, hesap hatalarında kesilen idari para cezalarında da indirim getirecek. Torba yasanın çıkmasından sonra, yalnızca prime esas kazancın eksik bildirilmesi halinde uygulanacak para cezası, sigortalının prime esas kazancındaki eksiklik kadar olacak. İşveren, cezasını, işçisi için eksik bildirdiği miktar üzerinden ödeyecek. Örneğin; işveren bir işçisinin prime esas kazancını 100 lira eksik bildirmişse, ceza 329,4 lira değil, 200 lira olacak. Bunun yanında, vergi ve SGK prim kayıtlarının birlikte verilmesi söz konusu olacak. Böylece bürokrasi azalacak, mükellef işini daha kolay halledecek. Denetimler de kolaylaşacak.

Meclis'te görüşülen torba yasada milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 60'tan fazla madde ve yenilik yer aldı.

Sonraki Haber