Şirketlere e-İrsaliye zorunluluğu geliyor

e-Fatura’ya kayıtlı şirketler 01 Ocak 2019 tarihine kadar e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye'ye geçmek zorunda olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Dönüşüm uygulamalarını yaygınlaştırmak adına büyük bir adım daha attı. Yayımlanan tebliğe göre; e-Fatura’ya kayıtlı olan mükelleflerin, 01 Ocak 2019 tarihine kadar e-Arşiv fatura ve e-İrsaliye'ye geçme zorunluluğu getirildi. Buna göre brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan tüm şirketlerin e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya geçmeleri zorunlu hale gelecek. Aynı günde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen, toplam tutarı 50 bin TL ve üzerinde olan faturalar da e-Arşiv Fatura olarak düzenlenecek. Yayımlanan tebliğe göre; e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayan mükelleflere de e-Arşiv Fatura zorunluluğu gelecek. GİB bunun yanında riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük mükelleflere yazılı bildirim suretiyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura zorunluluğu getirecek.

“e-İrsaliye'ye geçiş yapanlar daha fazla tasarruf edecek”

TÜRKKEP’in sadece KEP hizmet sağlayıcısı değil bir e-Dönüşüm entegratörü olduğunun altını çizen TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, “GİB’in son tebliği ile e-Fatura’nın yanında e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye kullanımı da zorunlu hale getirmesi, kurumların dijitalleşmesi sürecinde çok önemli bir adımı temsil ediyor. KEP, e-İmza, e-Fatura, e-Arşiv, e-Saklama, e-Defter ve e-Yazışma gibi hizmetler ile şirketlerin dijitalleşmesine öncülük eden Türkiye’nin ilk özel kurumu TÜRKKEP olarak biz de bu sürece katkı sağlayacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi. Nevruz, "Bu yeni süreçle birlikte e-İrsaliye'ye geçiş yapanlar, e-Fatura’nın sağladığı maliyet tasarrufundan daha fazla tasarruf edebilecek. E-İrsaliye uygulaması doğrudan maliyetleri azaltarak ekonomik fayda sağladığı gibi iş süreçlerindeki iyileşme ile verimliliği de artıracak ve şirketlerin işçilik maliyetlerinden tasarruf etmelerini sağlayacak” diye konuştu.

Şirketler tüm irsaliye süreçlerini tek bir yerden yönetebiliyor!

Muhasebe sistemlerine entegre edilen e-İrsaliye uygulaması ile şirketler tüm irsaliye süreçlerini tek bir yerden yönetebiliyor. Şirketlere büyük zaman kazandıran E-İrsaliye uygulaması; basım, kargolama, arşivleme gibi giderleri de azaltarak maliyeti düşürüyor. Alıcıya anında ulaşan bilgi ile şirketler kabul, red, iade süreçlerinde hızlı mutabakat sağlıyor ve dijital arşivleme ile irsaliye bilgilerine hızlıca ulaşabiliyor.

Dijital ortamda düzenlenen e-İrsaliye ekonomiye sağladığı faydaların yanı sıra kağıt israfından, karbon gazı salınımına kadar çevreye zarar veren pek çok unsurun azaltılmasına yardımcı oluyor.

Sonraki Haber