Milletin vekillerinin maaşları Avrupa'nın vekillerini solladı
Türkiye'de milyonlar açlık ve yoksulluk sınırı altındaki gelirleriyle ay sonunu getiremez halde yaşam mücadelesi verirken 6 aylık enflasyon farkıyla maaşları yükselen milletvekilleri, maaşlarıyla Avrupa'daki meslektaşlarını solladı.
Asgari ücrete ara zammın yapılmadığı Temmuz’da enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte milletvekillerinin maaşları da arttı. Milletvekili maaşı 141 bin liradan 169 bin liraya çıktı. Hem bakan hem milletvekili emeklisi olanların aylık geliri 241 bin liradan 288 bin liraya, hem milletvekili olup hem de milletvekili emeklisi aylığı alanların geliri 239 bin liradan 285 bin liraya çıktı.
Bu yeni maaş oranı ile Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında milletvekillerine en yüksek maaş veren ülke konumuna geldi.
Türkiye’nin milletvekili maaşlarının asgari ücrete oranla 10 kat fazla olması, ülkeyi bu listede birinci sıraya taşıdı. Avrupa genelinde yapılan karşılaştırmalarda, Yunanistan ikinci sırada yer alırken, Yunan milletvekillerinin maaşları asgari ücretin 5,9 katı kadar.
Birleşik Krallık ise üçüncü sırada bulunuyor ve milletvekili maaşları asgari ücretin 4,6 katına denk geliyor. Dördüncü sırayı, milletvekili maaşlarının asgari ücretin 4,3 katı olduğu Belçika ve Fransa paylaşıyor. Beşinci sırada ise, milletvekili maaşlarının asgari ücretin 4,1 katı olduğu Hollanda yer alıyor.
Milletvekillerine verilen maaşlar Türkiye’de her dönemde tartışma konusu oluyor. Milletvekillerine sunulan imkanlar ve imtiyazlarla birlikte maaşların da bu kadar yüksek olması halkın tepkisini çekiyor.
Milletvekillerinin sağlık harcamaları açıklandı
Öte yandan Devlet kasasından Milletvekillerinin sağlık harcamaları için 2024 yılının ilk 6 ayında çıkan para dudak uçuklattı. Günlük yaklaşık 300.000 TL...
Ocak-Haziran döneminde milletvekillerinin sağlık harcamaları için bütçeden 52 milyon 567 bin TL harcama yapıldı.
Birgün gazetesinden Havva Gümüşkaya'nın haberine göre ağlıkta kamu payının düşmesi, yurttaşın özel sağlık kurumlarına mahkûm hale gelmesine ve harcamalarının artmasına neden oldu.
TÜİK’e göre sağlık harcamalarındaki fiyat artışı yüzde 71,6 ölçülen resmi enflasyon oranının da üzerinde çıkarak yüzde 78,51 olarak hesaplandı. Yurttaş, Genel Sağlık Sigortası primi, muayene ücreti, reçete ücreti, ilaç başı para ödemelerinin altında eziliyor. Ancak milletvekillerinin sağlık harcamaları için kesenin ağzı açıldı. Emekli ve asgari ücret zammına bütçede kaynak olmadığı gerekçesiyle kapıları kapatan iktidar, aldıkları maaşlarla sık sık gündem olan milletvekillerinin sağlık harcamalarını da karşılıyor. Yurttaş tedavi ve ilaç masraflarını karşılamakta zorlanırken milletvekillerinin tedavi, sağlık malzemesi ve ilaç giderleri için bütçeden 52 milyon 567 bin TL harcandı.
Sadece Haziran’da 7,8 milyon TL milletvekillerinin tedavi ve sağlık malzemesi için, 580 bin lira ise ilaç masrafları için ödendi. Geçen yılın Ocak-Haziran döneminde 27 milyon 615 bin TL tutarında olan milletvekili sağlık harcamaları bu yıl yüzde 90,4 oranında arttı.
Açlık sınırı asgari ücreti aştı, yoksulluk sınırı ise katladı...
Türkiye'de milyonlarca vatandaş ay sonunu getirememenin girdabında yaşam savaşı verirken BİSAM, Haziran 2024 açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Rapora göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 19 bin 45 lira olurken, yoksulluk sınırı 65 bin 874 lirayı buldu.
DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Haziran 2024 açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Asgari ücret açlık sınırı karşısında erimeye haziran ayında da devam ediyor. Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin lirayı, yoksulluk sınırı 65 bin lirayı geçti. Tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 30 bin liranın üzerine çıktı.
'SADECE GIDA HARCAMASI İÇİN...'
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Haziran 2024 için 19 bin 44 lira olarak hesaplandı.
Hesaplamada bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğuna dikkat çekilirken, açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 65 bin 874 lira olarak gerçekleşti.
Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık gösterdiğine değinilen raporda yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 5.330 lira olduğu hesaplandı.
Bu değerin yetişkin bir kadın için 5.056, 15-18 yaş bir genç için 5.336, 4-6 yaş arası bir çocuk için 3.323 lira olduğu kaydedildi. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 19 bin 45 lira olarak tespit edildi. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutarı olduğuna dikkat çekildi.
Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarının ise 65 bin 874 lira olarak hesaplandığı vurgulandı. Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarının ise en az 30.604 lira olduğu kaydedildi.