Koronavirüsün faturasını çalışan ödeyecek
Tüm dünyayı saran ve yaklaşık 2 milyon insanın ölümüne yol açan koronavirüs ile ilgili olarak Uluslararası Çalışma Örgütü yaptığı açıklamada pandemi dünyadaki 3.3 milyar çalışanın yüzde 81’inin işini etkiliyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), koronavirüs salgını nedeniyle işletmelerin tam veya kısmi olarak kapatılmasının, dünyadaki iş gücünün yüzde 81’ini yani 2.7 milyar çalışanı etkilediğini açıkladı.
ILO’nun Kovid-19 ve İş Dünyası raporunda, salgınının ekonomik etkilerinin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana tecrübe edilenin en ciddisi olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda, dünya genelindeki 3.3 milyar çalışanın yüzde 81’ine tekabül eden 2.7 milyar çalışanın zorunlu ya da tavsiye üzerine kapanan iş yerlerinde istihdam edildiği belirtiliyor. Dünya genelinde, yılın ikinci çeyreğinde çalışma saatlerinin yüzde 6.7’sinin ise ortadan kalkacağı öngörülüyor.
Gelir gruplarına göre çalışma saatinin oransal bazda en fazla düşmesi beklenen grup “üst-orta gelir” olurken, bundan en fazla etkilenecek bölgeler ise Arap ülkeleri, Avrupa ve Asya-Pasifik olarak sıralanıyor.
KONAKLAMA VE GIDA ZORDA
Raporda, salgının iş piyasasına etkisinin ise sektörlere göre değişkenlik gösterdiği ifade ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki en büyük sektör olan tarımın üzerindeki ekonomik etkinin henüz hissedilmediğine işaret edilirken, gıda zincirindeki aksamaların karantina tedbirleriyle belirginleşmeye başladığı, salgının kırsal kesimlerde yayılımının artmasıyla da bu etkinin daha çok hissedileceği öngörülüyor. En yüksek düzeyde etkilenmesi beklenen sektörler konaklama ve gıda hizmetleri, gayrimenkul, iş ve yönetim faaliyetleri, imalat, toptan ve perakende ticaret ve motorlu araç bakım onarımı ile ilgili sektörler olarak sıralanıyor.
Raporda, ILO’nun 2020 yılı için önceki küresel işsizlik artışı tahmininin 25 milyon olduğu fakat bu tahminden daha yüksek gerçekleşme ihtimalinin olduğu vurgulanıyor.