Kamuda sözleşmeli personel alımı zirve yaptı
Kamuda sözleşmeli personel sayısı 500 bine dayanarak zirveye ulaştı, fakat sözleşmeliler kadrolulara göre birçok haktan mahrum. KPSS puanı ile atanmalarına ve kadrolu çalışan diğer personelle aynı işi yapmalarına rağmen sözleşmeli personel, tayin, görevde yükselme, yıllık izinlerin devredilmesi gibi birçok hakka sahip değil.
Kamuda sözleşmeli personel alımı zirve yaptı, bu sayı 500 bine dayandı.Sayıları 500 bini bulan sözleşmeli kamu personeli, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4/B maddesi kapsamında istihdam ediliyor.
2017'DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Sözleşme personel en son Haziran 2013'te kadroya alındı. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, bir daha kamuya sözleşmeli personel alınmayacak denilse de Haziran 2017'de kanunun ilgili maddesinde değişiklik yapıldı.
3+1 HAKKI SÖZLEŞMELİLERİ DE AYIRDI
Buna göre, aynı hastane ve departmanda çalışan 2014’te atanan sözleşmeli bir hemşire süresiz sözleşmeli iken, Haziran 2017'den sonra atanan sözleşmeli hemşire '3+1' uygulamasına tabi tutuluyor.
2017'den sonra sözleşmeli olanlar, 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçip bir yıl sonra tayin isteyebiliyor. Ancak aynı şartlarda çalışan, Haziran 2017'den önce atanan hemşire bu haklardan yararlanamıyor.
Kadrolu ile sözleşmeli personel arasındaki bazı farklar şöyle:
Kadrolu memur görevde yükselme sınavına girebilirken, sözleşmeli personel giremiyor.
Kadrolu memurun eşi özel sektörde olsa dahi eş durumu mazeret tayin hakkı varken, sözleşmeli personelin bu hakkı yok.
Kadrolu memurun kullanılmayan yıllık izni bir sonraki yıla aktarılabiliyor.
Kadrolu memura tayinlerde harcırah verilirken, sözleşmeliye verilmiyor.