adv adv Adv Adv
Haber3

İşsizlik %12'ye koşuyor

İşsizlik %12'ye koşuyor İşsizlik %12'ye koşuyor

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden işsizlik rakamlarıyla ilgili kötü haber geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin araştırma kuruluşu Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) işsizliğin Kasım 2018 itibarıyla yüzde 0.3 puan artarak yüzde 11.6'dan yüzde 11.9'a yükseleceğini hesapladı. Veriler, işsizlik artarken istihdam ve sanayide çalışan işçi sayısında azalış yaşandığını gösteriyor.

44 BİN KİŞİ AZALACAK

SPM, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 15 Şubat Cuma günü açıklayacağı kasım dönemi işsizlik verilerini önceden hesapladı. SPM'nin yaptığı teknik hesaplamalara göre, Kasım 2018 dönemi işsizlik oranı ekim ayına göre 0.3 puan artarak yüzde 11.9'a çıkarak yüzde 12'ler seviyesini zorlayacak. SPM'nin tahminine göre aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı ise 0.4 puan artarak yüzde 14 seviyesine ulaşacak. Bu veri, şehirlerdeki işsizlik oranının giderek daha da tırmandığını işaret ediyor. SPM'nin hesaplamalarına göre, kasım döneminde işsizlik artarken istihdam oranı ise bir önceki aya göre 0.5 puan azalarak yüzde 47 seviyelerine düşecek. SPM hesaplamaları, sanayide çalışan işçi sayısının da 44 bin kişi birden azalarak 5 milyon 696 binden 5 milyon 652 bin kişi seviyesine ineceğini işaret ediyor. Geçen eylül ayında işsizliğin yüzde 11.4, istihdam oranının yüzde 47.8 ve sanayide çalışan işçi sayısının da 5 milyon 699 bin kişi olduğu dikkate alındığında, SPM tahminleri geçen yılın eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 3 aylık dönemde işsizlikte artış, istihdam ve sanayide çalışan işçi sayısında ise belirgin bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, geçen yılın üçüncü çeyreğinde kamu ve özel sektör yatırımları toplamının yüzde 4 küçüldüğünü, buna karşılık kasım döneminde ihracatın yüzde 1 azalırken, ithalatın çok ufak bir miktarda (yüzde 0.03) olsa da artmaya devam ettiğini hatırlattı. Sanayi üretim endeksinin ise 3.8 puan düştüğünü belirten Kaynak, “Tüm bu gelişmelerin işgücü piyasalarına yansıması şaşırtıcı olmayacaktır” dedi.

Tüketim mallarında artış var

SPM çalışmasında, imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların ekim ayı kapasite kullanım oranının bir önceki aya göre 0.8 puan, geçen yıla göre 4.3 puan düştüğüne dikkat çekilirken, “Ekim 2018'de tüketim malları imalatında kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 1.2 puan artarak yüzde 73.6 olmuştur. Ara malları imalatında yüzde 77.7'den 75.6'ya, yatırım malları imalatında da yüzde 76.4'ten 75.7'ye düşmüştür. Dolayısıyla kapasite kullanımının ara ve yatırım mallarında azalmaya geçtiği görülmektedir” denildi.