Asgari ücret bu sektörde 30 bin TL'yi aştı
Türkiye'de bu yıl milyonlarca asgari ücretli ara zam alamazken bazı sektörlerin çalışanlarına verdiği "en düşük maaş" 30 bin TL'yi aştı.
Türkiye'de 2024 yılında net 17 bin 2 TL olarak belirlenen asgari ücrete Temmuz ayında ara zam umudu hayal olmuştu. Milyonlarca asgari ücretli 17 bin 2 TL ile yaşam mücadelesi verirken, Türkiye'de pek çok sektörün taban maaşı asgari ücretin üstüne çıktığı belirlendi.
Öyle ki çalışanlarına taban maaş olarak 30 bin 250 TL bile veren sektör var.
İstihdam piyasasının nabzını tutan 24 Saatte İş Kurucu Ortağı Mert Yıldız, CNBC-e'den Emre Eser'in sorularını yanıtladı.
Son dönemde adayların beklentilerinin önemli ölçüde arttığını ve işverenlerin buna yanıt olarak ciddi zamlar yaptığını ifade eden Yıldız, aralık ayında yapılan son asgari ücret zammının ardından mayıs ve haziran verileri değerlendirildiğinde, adayların ücret beklentilerinin yüzde 45 oranında arttığını aktardı.
Talepteki bu artış sonrasında işverenlerin de hizmet sektörü başta olmak üzere birçok sektörde yüzde 50’ye varan zamlar yaptığını bildiren Yıldız, hizmet sektörünün yeni asgari ücret seviyesini 24.000-24.500 lira bandına çektiğini bildirdi.
Yıldız, bu sektörlerdeki işverenlerin, adayların beklentilerini karşılamak adına ciddi zamlar yaptığını belirterek, "Yeme içme sektörü, perakende ve lojistik gibi alanlarda yeni asgari ücret seviyesi 24.500 lira seviyesine gelmiş durumda" dedi.
Yıldız’ın aktardığına göre sadece ücret artışı işverenlerin eleman bulmasını kolaylaştırmıyor. Adayların iş tercihlerini belirleyen birçok faktör bulunuyor. Lokasyon, işverenin sunduğu ek imkanlar ve işverenin karakteri gibi unsurlar, adayların kararlarını etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. İşverenlerin, sadece ücret artışıyla değil, aynı zamanda ulaşım desteği, yemek imkanı ve özel sağlık sigortası gibi yan haklarla da adayları cezbetmeye çalıştıkları gözlemleniyor.
Sektörlere göre iş bulma kolaylığı
En kolay iş bulunabilen sektörlerin başında ise yeme içme sektörü geliyor. Yaz aylarında artan talep nedeniyle bu sektördeki işverenlerin ciddi bir eleman arayışı içinde olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda, kurye sektöründe de önemli artışlar yaşanıyor.
Mevsimsel iş geçişleri
Yıldız’a göre mevsimsel iş geçişleri de dikkati çeken konulardan biri. Buna göre kış aylarında garsonluk veya mutfak işleri gibi kapalı alanlarda çalışan adaylar, yazın hava şartlarının düzelmesiyle birlikte kuryeliğe geçiş yapıyor. Bu durum ise iş piyasasında mevsimsel hareketliliği beraberinde getiriyor.
Mert Yıldız, bu trendlerin ve aday beklentilerinin işverenler tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgularken, işverenlerin sadece ücret artışı ile değil, sundukları yan haklarla da adayları cezbetmeleri gerektiğini belirtti.