2025 yılı emekli maaş zammı oranı belli oldu
Zam yağmuru, yüksek enflasyonla birlikte geçim savaşı bekleyen milyonlarca emeklinin dört gözle beklediği yeni yıl zammından kötü haber geldi.
2024 yılını geride bırakmaya hazırlanırken tüm çalışanlar ve emeklilerin aklı 2025 yılı maaş zamlarında. Türkiye'de yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında 2024 yılı boyunca her gün kaybeden çalışanlar ve emekliler bir umutla 2025 yılı maaş zamlarını beklerken, uzman isimlerden kötü haberler peş peşe gelmeye devam ediyor.
Açlık ve yoksulluk sınırı uçuşta
Türk İş, her ay gerçekleştirdiği "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Ekim 2023" araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 20 bin 432 liraya yükseldi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı da 66 bin 553 TL'ye ulaştı.
Müjde bekleyen emekli hüsran yaşayacak
Geçtiğimiz yıl göreve başlayan ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı para politikaları nedeniyle temmuz ayında beklediği maaş zammını alamayan emekliler, ocak ayında da hüsrana uğrayacak.
AK Parti iktidarının uzun yıllardır enflasyon farkının üzerine eklediği seyyanen zam, temmuz ayında maaşlara yansıtılmamıştı. Kulislerden aktarılan bilgilere göre; ocak ayında yapılacak emekli zammı da 6 aylık enflasyon oranı ile sınırlı tutulacak. TÜİK tarafından ocak ayının ilk haftasında duyurulacak yıllık enflasyon verisinin ardından ekonomi yönetiminin bir araya gelmesi ve yeni emekli maaşlarını duyurması gerekiyor.
Resmî Gazete’de yayınlanan yıllık programa göre, emekli aylıkları gelecek yılın ocak ve temmuz aylarında, açıklanacak 6 aylık enflasyon oranlarına göre artırılacak. Memur emeklilerinin maaşlarına ise enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme hükümlerine göre 2025 yılının Ocak ayında yüzde 6, Temmuz ayında yüzde 5 oranında zam yansıtılacak.
Programda, 2025 yılında SGK’nın toplam gelirlerinin 4.688,2 milyar TL, toplam giderlerinin 5.240 milyar TL ve gelir-gider açığının 551,8 milyar TL olması öngörülürken, GSYH’ya oran olarak ise gelirlerin yüzde 7,6, giderlerin yüzde 8,5 ve açığın yüzde 0,9 olması hedeflerine yer verildi.