Bosch Fren Sistemleri Fabrikası Açılış Töreni

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Young:- "Yeni fren fabrikamız, Bosch'un Türkiye'ye duyduğu güveni temsil eden prestijli bir yatırımdır. Bosch Grubu olarak 1972'den bu yana yani son 43 senedir 2 milyar avro doğrudan kalıcı yatırım yaptık"- "2010 yılından

BURSA (AA) - Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, "Yeni fren fabrikamız, Bosch'un Türkiye'ye duyduğu güveni temsil eden prestijli bir yatırımdır. Bosch Grubu olarak 1972'den bu yana yani son 43 senedir 2 milyar avro doğrudan kalıcı yatırım yaptık" dedi.

Young, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katılımıyla Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) düzenlenen Bosch Fren Sistemleri firmasına ait yeni fabrikanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, tesisin inşaatının 38 hafta gibi çok kısa bir sürede tamamlandığını, bunun sadece gelinen nokta değil, bundan sonraki potansiyelin de göstergesi olduğunu söyledi.

Bosch Fren Sistemleri'nin 1975 yılından beri Türkiye'de üretim yaptığını hatırlatan Young, "Bu fabrika ile OSB içine gelmiş oluyoruz ve diğer fabrika yetkinlik merkezlerimizle birlikte sayıyı 5'e çıkartıyoruz" ifadesini kullandı.

Young, Türkiye'de geçen sene yaklaşık 1,1 milyon adet araç üretildiği bilgisini verdi. Bosch Fren olarak bu alandaki ihtiyacın yüzde 70'ini mevcut fabrikadan karşıladıklarını anlatan Young, "Bu yeni fabrikamız mevcut kapasitenin iki kat üzerinde inşa edildi. Bu anlamda şunu söylemek istiyorum; inandığımız Türk otomotiv sanayinin ileride büyüme potansiyeline sahip olan ihtiyacını şimdiden öngördük ve bu doğrultuda bu fabrikayı ona göre inşa ettik ve tasarladık. Türk otomotiv sanayinin sadece hacimsel olarak desteğine değil, aynı zamanda ürettiğimiz ürünlerin en nitelikli olduğunu sizlerle paylaşmak isterim ve Türk otomotiv sanayinin bu doğrultudaki ihtiyaçlarını teknoloji bazında da karşılamak için her türlü hazırlıklarımızı bitirdik" diye konuştu.

- "Türkiye'ye duyduğu güveni temsil eden prestijli yatırım"

Bosch'un Türkiye'de 100 yıldan fazla bir yolculuğunun olduğunu, bunun Bursa'da başladığını hatırlatan Young, 1960'lı yıllarda Türk otomotiv sanayi genişledikçe Bosch'un Türkiye'de üretim yapma kararı aldığını, 1972 yılında Bursa OSB'de dizel enjektör memeleri üretmeye başladığını belirtti. Young, şöyle konuştu:

"Yeni fren fabrikamız, Bosch'un Türkiye'ye duyduğu güveni temsil eden prestijli bir yatırımdır. Bosch Grubu olarak 1972'den bu yana yani son 43 senedir 2 milyar avro doğrudan kalıcı yatırım yaptık. Geçen sene de yolun diğer tarafında Sayın Bakanımız ile yüksek teknoloji enjektör üretim tesisini de birlikte devreye almıştık. Özetle şunu söylemek istiyorum; 2010 yılından bu yana, son 5 yıl içinde sadece Bursa'ya 500 milyon avro yatırım yaptık, Bosch Grubu olarak. Gururla şunu ifade edebilirim ki bu yatırımlarla ve diğer yerleşkelerimizden yaptığımız ihracat ile ülkemizin toplam ihracatında Bosch Grubu olarak yüzde 1'den fazla pay alıyoruz."

- "Bu sene 22 ülkeye Ar-Ge ihracatı yapacağız"

Bosch'un genlerinde Ar-Ge olduğunu vurgulayan Young, Türkiye'de tasdikli 3 Ar-Ge merkezinin bulunduğunu dile getirdi.

Young, 339 çalışan ile sadece Türkiye'nin ihtiyacı için değil, artık Türkiye'den Ar-Ge ihraç eden konuma geldiklerini ifade ederek, "Geçen sene 13 ülkeye Ar-Ge ihracatı yaparken bu sene 22 ülkeye bizzat Türkiye'deki bu 3 merkezimizden Ar-Ge ihracatı yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Bosch Türkiye ile ilgili yeni bir gelişmeden de bahsetmek istediğini söyleyen Young, şunları anlattı:

"Ocak 2015'ten itibaren İstanbul'daki merkezimiz, bir bölge merkezi haline geldi. Ortadoğu'nun sorumluluğu artık Türkiye'ye bağlı. Dolayısıyla Türkiye ve artı Ortadoğu, 16 artı Türkiye olmak üzere 17 ülke olarak Türkiye ve İstanbul'dan yönetilecek. Bunun altında Bosch globalin kararında Türkiye'de her birlikte yakaladığımız başarı, sinerji ve bu inançla bakir bir bölge olarak öngörülen Ortadoğu'yu da aynı Türkiye'de yaptığımız gibi Bosch'un operasyonlarını yayma görevi Bosch Türkiye'ye verildi. Bunu da gururla paylaşmak istiyorum. Gerek üretim gerek Ar-Ge gerekse yönetim alanında yetkinliklerimizle Stuttgart'ta büyük bir Türk bayrağını tüm takım arkadaşlarıyla ve sizlerin destekleriyle gururla dalgalandırdığımızı ifade etmek istiyorum."

- Tie-Rod 4 Servo Fren tipi üretimi

Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Frieder Megerle ise yeni tesiste yüksek teknoloji üretim hattı kurduklarını belirtti.  

Megerle, "Otomotiv sektörünün heyecanla beklediği ileri teknoloji ürünü Tie-Rod 4 Servo Fren tipi üretimine 2016 yılında dünyada ilk kez Bursa'da başlayacağız. Fabrikada mevcut üretim hattına ek olarak üretilecek yeni ürünümüz, ani frenlemede daha hızlı reaksiyon vererek güvenli durdurmayı sağlıyor" görüşlerini dile getirdi.

- "Üretimimizin yaklaşık yüzde 40'ını ihraç ediyoruz"

Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ Fabrika Müdürü Metin Kartal, 19 bin 300 metrekare alana kurulan bu fabrika ile yeni ülkeleri de ihracat ağlarına katmayı hedeflediklerini aktardı. Kartal, şu bilgileri verdi:

"Üretimimizin yaklaşık yüzde 40'ını Rusya, Hindistan, İtalya, İspanya gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Yeni fabrikamızla yeni ülkelere de ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca fabrikamız, şu anda Türkiye'de yerli servo fren üretimini yapan tek fabrika konumundadır. Fabrikamıza verilen ödüller de başarımızı göstermektedir. 2004 yılında Ford 'Q1', 2011 yılında Toyota 'Superior Supplier Award', 2013 yılında Fiat Tofaş 'Üstün Lojistik ve Kalite Performans Ödülü' ve yine 2013 yılında Ford Otosan 'Altın Yıldız Yılın Tedarikçisi' ödüllerine layık görüldük. Bize duyulan güveni yeni fabrikamızla devam ettireceğiz."

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Megerle'ye seslenerek, "Bu fren fabrikası güzel, teşekkür ediyoruz ama ABS ve ESP sistemlerini de Bursa'ya istiyoruz, Sayın Megerle. Biz size yeni sanayi bölgemizden yeni yerler tahsis etmeye hazırız, siz de yatırıma hazırsanız inşallah Bursa'da da Türkiye'de de büyümeye devam eder" dedi.

- Bosch'taki toplu sözleşme süreci

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bosch Türkiye'nin işçisi ve işvereniyle aynı geminin yolcuları ve aynı hayalin ortakları olduğunu ifade ederek, "sendikal anlayışı uzlaşmazlık ve kavga üzerine kurulu bir yapı"nın örgütlerine yönelik saldırısı sonucu Bosch Türkiye'de 2012 yılından bu yana 32 aydır toplu sözleşme imzalanamadığını savundu. 

Kavlak, uzun süren yargı sürecinden sonra sendikalarının, Bosch Türkiye ile toplu sözleşme masasına oturduğunu ancak anlaşmazlık nedeniyle ara bulucu raporunun beklendiğini, uyuşmazlık aşamasında olduklarını ifade ederek, sürecin işçilerin yıllar süren mağduriyetini ortadan kaldıracak bir anlaşmayla son bulmasını umduğunu kaydetti. 

Törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ile firmanın çalışanları katıldı.

Sonraki Haber