Boşanmaların nedeni: İşsizlik
İstatistiklere göre boşanma nedenlerinin başında işsizlik geliyor.
Son istatistiklerde işsizliğin boşanma nedenleri arasında ilk sıralarda olduğu ortaya çıkarken, boşanmış kadınların daha fazla istihdam edildiği belirlendi.
Milliyet Gazetesi’nden Bahar Atakan’ın haberine göre Türkiye’de boşanma nedenleri arasında “işsizlik”in ilk sıralarda bulunduğu, bununla birlikte boşanan kadınların, hiç evlenmeyen, evli veya kocası ölen kadınlara oranla daha fazla istihdam edildiği ortaya çıktı.
TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu’nda bir sunum yapan İŞKUR yetkilileri, şiddet mağduru kadınlara yönelik danışmanlık faaliyetlerini anlattı, bazı ilginç verileri aktardı. Söz konusu sunumda verilen bilgilerde, OECD’nin dünyada işsizlik oranlarıyla ilgili açıkladığı 2015 verisine göre Türkiye’de kadınların yüzde 12.9’u, erkeklerin de 9.4’ünün işsiz olduğu belirtildi.
Kaynak: TÜİK
KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANI YÜZDE 32
Aynı sunuma göne Eurostat’ın 2015 yılı üç çeyreğine ilişkin verisinde de, Türkiye’de işgücüne katılma oranının kadınlarda yüzde 32, erkeklerde ise 72.6 olduğunun altı çizildi. TÜİK’in “Sürekli Hanehalkı İşgücü Anketi” 2015 Kasım dönemi sonuçları kapsamında kadınların yüzde 13’ü, erkeklerin de yüzde 9.4’ü işsiz durumda. Bununla birlikte kadınların yüzde 27.5’i, erkeklerin ise yüzde 64.6’sı istihdam edildi.
EVLİ ERKEKLER İSTİHDAM EDİLİYOR
TÜİK’in medeni durumlara göre istihdam oranlarına ilişkin verisinde, “hiç evlenmedi”, “evli”, “boşandı”, “eşi öldü” kategorileri yer alırken, 2010’da boşanan kadınların 37.5’i, 2011’de 39.8’i, 2012’de yüzde 41.2’si, 2013’te 41.3’ü, 2014’te de 39.7’si istihdam edildi. Erkeklerdeyse en çok evlilerin istihdam edildiği görüldü.
Kategorilere göre sırasıyla evli, boşanmış, hiç evlenmemiş, eşi ölmüş erkekler en çok istihdam edilenler oldu. Kadınlardan en az istihdam edilen kategoridekiler, “eşi ölenler” oldu. İstihdam oranı en çok “boşanan kadınlar”da yüksek çıkarken, onları sırasıyla hiç evlenmeyen, evlenmiş ve eşi ölenler izledi.
EN BÜYÜK TEHDİTLER
İŞKUR sunumunda, işgücü piyasasında aile bütünlüğünü tehdit eden unsurlar da sıralandı. Buna göre en sık rastlanan nedenler arasında yüksek işsizlik düzeyi, iş gücüne katılım oranının düşüklüğü, işgücünün eğitim düzeyinin düşüklüğü, kırsal alanda ücretsiz aile işçiliği/kentsel alanda kayıtdışı ve düşük ücretli işler, toplumsal roller yer aldı.
‘NE İŞ YAPIYOR’ SORUSUNA ELEŞTİRİ
TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı, Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü projeyi hatırlattı ve 25 yaş üstü kadınlara meslek edindirilerek meslek lisesi diploması almalarını sağlayan çalışma kapsamındaki rakamların güncellenmesini istedi.
Keşir, “Okulun açıldığı gün öğretmen öğrencilere tek tek ‘Annen, baban ne iş yapıyor?’ diye sorar. Babası terk etmiş, ölmüş olabilir, şehit çocuğu olabilir. Bu tür travmaları yaşayan ve bunları haftalarca üzerinden atamayan çocuklar da var. Bu tür travmalarla çocukların karşılaşmaması gerekiyor. Ailede engelli yada yaşlı olabilir. Biraz bu konularda hassasiyet gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.