Bir yeni vergimiz daha oluyor: Karbon ayak izi vergisi

AK Parti şimdi de "karbon ayak izi vergisi" getirmeye hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gündeme getirdiği karbon ayak izinin vergilendirilmesi için hazırlanan rapor tamamlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in “Karbon ayak izinin vergilendirilmesi gerekir” sözlerinin ardından AK Parti’nin ekonomi kurmayları çalışmalara başladı.

 Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz günlerde yaptığı “Karbon salınımının, ayak izinin vergilendirilmesi gerekiyor” açıklaması birçok tartışmayı beraberinde getirdi.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda Karbon Vergisinin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Antlaşması hedefi olan sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma hedefinin parçası olduğunu belirtildi.

Vergi ile birlikte fiyat artışı yaşanacağı ve ürün tüketiminin azalacağı kaydedildi.

Karbon vergisi uygulamasının Türkiye’ye ekonomik etkilerinin de anlatıldığı raporda, Avrupa’nın Türkiye’nin doğal pazarı olduğu, Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını buraya yaptığına dikkat çekildi. Uygulamanın ilk bakışta Türkiye’deki sektörleri olumsuz etkileyecek gibi görünse de sadece Türkiye açısından değil, AB’ye ihracatta bulunacak tüm ülkeler açısından geçerli olacağı ifade edildi.