Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık Abd’de:
"Geçen yıl iki ülke arasında 17,5 milyar dolarlık ticaret hacmi oluştu, G-20 üyesi iki ülkenin arasındaki ticaret çok daha fazla olmalı"- "Türkiye’de Silikon Vadisi’ne benzeyecek olan Bilişim Vadisi’ni inşa ediyoruz, yazılım, bilgi teknolojileri ve elektr
BOSTON (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ABD ve Türkiye arasında geçen yıl 17,5 milyar dolarlık ticaret hacmi oluştuğunu belirterek, "G-20 üyesi iki ülkenin arasındaki ticaret çok daha fazla olmalı." dedi.
Işık, Boston Park Plaza Hotel'de Türkiye’de yatırımı olan ABD'li iş adamlarıyla bir araya geldi.
Türkiye ile ABD arasında uzun yıllardır devam eden iyi ilişkilerin, son yıllarda çok daha önemli bir boyut kazandığına dikkati çeken Işık, "Yakın zamanlara kadar stratejik ortaklık olarak anılan ilişkilerimiz, artık model ortaklık olarak ifade ediliyor. Ancak ilişkilerin, daha çok güvenlik ekseninde geliştiğini görüyoruz. İlişkilere güç ve derinlik kazandırmak için ekonomi, kültür, bilim ve ticaret gibi alanlara da yoğunlaşmamız çok faydalı olacaktır." diye konuştu.
Işık, ABD ve Türkiye'nin, 2002 yılında 6,4 milyar dolar olan dış ticaret hacminin, 2011'de 20 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı. Geçen yıl ise iki ülke arasında 17,5 milyar dolarlık ticaret hacmi oluştuğunu anımsatan Işık, G-20 üyesi iki ülkenin arasındaki ticaretin çok daha fazla olması gerektiğini söyledi. Türklerin, son birkaç yıldır ABD’ye yıllık ortalama 600-700 milyon dolar yatırım yaptığını bildiren Işık, ABD’den Türkiye'ye ise son 4 yılda 15 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını belirtti.
ABD'li iş adamlarına Türkiye ekonomisi ve gelinen nokta hakkında bilgi veren Işık, ülke ekonomisinin 25 çeyrektir üst üste büyüdüğünü vurguladı. Türkiye'de yerli yatırımcıların yararlandığı her türlü imkandan yabancı yatırımcıların da faydalanabildiğinin altını çizen Işık, "Ekonomideki toparlanma ve politikalarımızın neticesinde ülkemizde doğrudan yabancı yatırımlar hızla artıyor. 2003’ten önceki 30 yılda 15 milyar dolar yatırım çekebilmiştik. Sadece 2015’te 16,6 milyar dolarlık yeni yabancı yatırıma ev sahipliği yaptık. 2003-2015 döneminde ise toplam 165 milyar dolar yabancı yatırım çektik.” ifadesini kullandı.
Işık, milli gelirin sürekli artması, orta sınıfın yükselmesi ve nüfusun yarısının 30 yaşın altında olmasının, Türkiye’yi dünyanın en önemli ve gelişmeye açık iç pazarlarından biri haline getirdiğine işaret ederek, üretim kalitesi ve lokasyon sebebiyle de ülkenin dış pazarlarda büyük bir potansiyel taşıdığını vurguladı. Üretilen ürünlerin dünyaya dağıtılmasında da Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada bulunduğuna dikkati çeken Işık, ülkeden kalkan bir uçağın 3 saatlik uçuşla 50’den fazla noktaya ulaşabildiğini bildirdi.
Türkiye’nin daha fazla bilgi üretmeye, üretilen bilgi daha fazla ticarileştirmeye odaklandığını vurgulayan Işık, “Avrupa, Afrika, Kafkasya ve Ortadoğu gibi değişik coğrafyalara açılmak isteyen iş adamı dostlarımız varsa, Türkiye’nin doğru üs olduğunu ve coğrafyamızın özellikle enerji sektörü için ciddi fırsatlar oluşturduğunu da hatırlatmak istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
- "Türkiye ile irtibatınız kesmeyin"
Işık, üretim ve ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak istediklerinin altını çizerek, bu amaçla Türkiye’de çok ciddi program ve projeler yürütüldüğünü anlattı. Uzay, havacılık, enerji, sağlık, biyoteknoloji, ilaç gibi sektörleri stratejik olarak ele aldıklarına değinen Işık, sanayi 4.0 sürecine damga vuracak nesnelerin interneti, büyük veri, bulut bilişim, otomasyon, sensör ve dijital teknolojiler gibi alanlara da özellikle yoğunlaştıklarını ifade etti. Türkiye’nin yerli uydu, otomobil, insansız hava araçları, uçak, lazer silah geliştirdiğini ve bu sektörlerde ABD ile işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Işık, “Türkiye’de Silikon Vadisi’ne benzeyecek olan Bilişim Vadisi’ni inşa ediyoruz, yazılım, bilgi teknolojileri ve elektronik gibi alanlarda faaliyet gösteren firmaları Bilişim Vadisi’ne davet ediyoruz. Türk ve Amerikan iş adamlarının bu uygun ortamı en iyi şekilde değerlendireceklerine inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Türk öğrencilerin katılımıyla başkonsoloslukta düzenlenen resepsiyona katılan Işık, öğrencilerle sohbet etti. Işık, "Sizin her biriniz, bizim için gönüllü birer elçi. Sizden istediğimiz 2 şey var, birincisi Türkiye ile irtibatınızı kesmeyin, ikincisi kendi alanınızla ilgili Türkiye'deki sanayi ve üniversitelerle ortak proje yapın." diye konuştu.