Başbakan'dan 'kömür' genelgesi
Başbakan Davutoğlu, enerji yatırım süreçleriin hızlandırılması için genelge yayımladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, başta yenilenebilir ve yerli kömür olmak üzere enerji yatırım süreçlerinin hızlandırılması için genelge yayımladı. Genelge çerçevesinde Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu kuruldu.
Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede, 10. Kalkınma Planında yer alan Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretimi Programı Eylem Planı çerçevesinde başta yenilenebilir ve yerli kömür olmak üzere tüm yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması için atılması gereken adımların yer aldığı anımsatıldı.
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Kamu ve özel sektör tarafından yapılan ve yapılacak yatırımların izin süreçlerinin takibini, denetimini ve koordinasyonunu sağlamak; özel sektöre açılacak linyit sahaları ile rödovans usulüyle yeni ihale edilecek sahalara yapılacak üretim tesisleri dahil bütün elektrik üretim ve iletim tesislerinin yatırım sürecini hızlandırmak üzere Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.
Enerji Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında kurulan kurulda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklar ile Hazine Müsteşarlığı, Devlet Su İşleri, Tapu Kadastro, Karayolları Genel Müdürlükleri, Türkiye Yatırım ve Tanıtım Ajansı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri gibi kurumların en az genel müdür veya başkan yardımcısı seviyesinde temsilcisi yer alacak.
Genelgede, "Kurul tarafından yürütülecek çalışmalarda ve alınan kararların uygulanmasında ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım bütün kurum ve kuruluşlarca titizlikle sağlanacak" denildi.
TRAKYA ERGENE, KONYA KARAPINAR, AFŞİN-ELBİSTAN'A SANTRAL
Başbakan Davutoğlu, 2014 yılı sonunda açıkladığı Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planına göre linyit sahaları özel sektöre devredilecek; Trakya Ergene, Afşin-Elbistan ve Konya Karapınar’a linyite dayalı termik santral kurulacak. Türkiye, yurt dışında da hem kömür arayacak hem de kömür çıkaracak. Türkiye'nin kömürden elektrik üretimi 43 milyar kwh’ten 2016 sonunda 57 milyar kwh’e çıkaracak.
Bu hedeflere ulaşmak için, kamu özel ortaklığına dayalı bir finansman modeli ile linyit sahalarında termik santraller kurulacak. Afşin Elbistan, Konya Karapınar ve Trakya Ergene gibi büyük linyit havzaları termik santral kurulmak üzere ihaleye çıkarılacak.
Elektrik Üretim A.Ş’nin yapacağı ihale, özel sektörün ilgisini çekecek şekilde ‘talep garantisi-hasılat paylaşımı’ veya ‘belirli bir süre alım garantisinin’ sağlandığı Yap İşlet veya Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak.
Başbakanlık Genelgesiyle Kurulan, Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu, linyit sahalarının özel sektöre açılışını ve rodovans usulüyle yeni ihale edilecek sahaların izin süreçleri ve denetimlerini hızlandıracak.