Başbakan Yardımcısı Şimşek Washington'da
Şimşek, ABD Ticaret Odası'nda sığınmacılarla ilgili düzenlenen panele katıldı- Şimşek:- "Biz bu kişilere kucak açtık. Bu yüzden ülkemle gurur duyuyorum"- "Bu çocukların geleceğini ve eğitim ihtiyaçlarını görmezden gelemeyiz. Eğer görmezden gelirsek bu gen
WASHINGTON (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Suriyeli sığınmacılara ilişkin, "Biz bu kişilere kucak açtık. Bu yüzden ülkemle gurur duyuyorum." dedi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Washington'da bulunan Şimşek, ABD Ticaret Odası'nda sığınmacılarla ilgili düzenlenen panele katıldı.
Şimşek, Türkiye'nin dünyada en çok sığınmacı ağırlayan ülke olduğunu, şu anda yaklaşık 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını dile getirdi.
Zor koşullardaki Suriyelilere ve Iraklılara yardım etmenin ahlaki gerekliliğine işaret eden Şimşek, "Biz bu kişilere kucak açtık. Bu yüzden ülkemle gurur duyuyorum" diye konuştu.
Şimşek, sığınmacıların temel ihtiyaçlarının yanında eğitim ve işsizlik gibi sorunlarının da bulunduğunu belirterek, Türkiye'deki sığınmacılar arasında yaklaşık 900 bin okul çağında çocuk olduğu bilgisini verdi.
- "DAEŞ gibi terör örgütlerine katılabilirler"
Şimşek, bu çocukların eğitim ihtiyaçlarının göz ardı edilmesinin büyük tehlikeler doğurabileceğinin altını çizerek, "Bu çocukların geleceğini ve eğitim ihtiyaçlarını görmezden gelemeyiz. Eğer görmezden gelirsek bu gençler gelecekte dünya barışı için büyük bir tehdit haline dönüşür. Eğer eğitim alamazlarsa, bu gençler Türkiye ya da başka bir yerde iyi bir gelecek bulamazlarsa DAEŞ gibi aşırıcı ve barbar terör örgütlerine katılmaya meyilli olabilirler." diye konuştu.
Bu nedenle şu anda önceliklerden birinin okul çağındaki sığınmacılara eğitim sağlanması olduğunu vurgulayan Şimşek, hükümetin ayrıca, sığınmacılara çalışma izni vermeye başladığını kaydetti.
Şimşek, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yaratacağı katma değer bakımından mesleki eğitime de ihtiyaç duyduklarını çünkü bu kişilerin birçoğunun düşük vasıflı olduğunu dile getirdi.
- "Avrupalı yatırım bankalarının yardımı önemli"
Şimşek, Türkiye'nin sadece kamplarda kalan yaklaşık 300 bin Suriyeli sığınmacı için yılda 3-4 milyar dolar harcadığını aktararak, özellikle Avrupa yatırım bankalarının eğitim ve iş edindirme gibi konularda yapacağı yardımların da önemine işaret etti.
Şimşek, bu noktada, "Aslında burada önemli olan uluslararası camianın bu tür trajedileri daha başlamadan, kontrolden çıkmadan önlemesi." değerlendirmesinde bulundu.
- "AB'nin sağlam bir ortağa ihtiyacı var"
Sığınmacı krizinin Türkiye'yi AB'ye daha da yaklaştırdığını ifade eden Şimşek, ''AB'nin üyelik ve reformlar için desteklemesi Türkiye'nin yanı sıra uzun dönemde AB'nin de çıkarına. AB'nin sağlam bir ortağa ihtiyacı var'' yorumunu yaptı.
Nüfusuna oranla en çok yabancının yaşadığı ülkelerden Almanya örneğinden sığınmacı krizinde nasıl ders alınabileceği yönündeki soruyu yanıtlayan Şimşek, sığınmacıların geçici olarak Türkiye'de bulunduklarını düşünmemek gerektiğini söyledi.
Almanya'nın Türklere geçmişte "geçici işçiler" gözüyle bakmasının bazı olumsuz etkileri olduğuna işaret eden Şimşek, "Biz ise sığınmacılara, geçici ya da kalıcı olsun, eğitim ve iş eğitimi sağlamalıyız, saygılı davranmalıyız." diye konuştu.
Şimşek, Türkiye'nin sığınmacılar için elinden gelen her şeyi layıkıyla yapmaya çalıştığını anlatarak, "Benim ülkem Suriyeli sığınmacılar için çok şey yapıyor ve hiç kimse yardıma gelmese dahi buna devam edeceğiz. Çünkü, bu bizim ahlaki yükümlüğümüz" ifadesini kullandı. Şimşek'in bu sözleri katılımcılardan büyük alkış aldı.
- "BM yetkilileri gözlerine inanamadı"
Bireysel bazda bazı kötü olayların her yerde yaşanabileceği belirten Şimşek, buna karşın Türkiye'deki sığınmacı kamplarının en yüksek standartlara sahip olduğunu vurguladı ve "Kampları ziyaret eden BM yetkilileri gözlerine inanamadı." dedi.
Şimşek, bunun yanında, Suriyeli sığınmacılara birçok konuda öncelik ve pozitif ayrımcılık sağlandığını bildirerek, buna Suriyelilerin üniversite sınavına girmeden üniversiteye gidebilmelerini ve sağlık hizmetlerine ücretsiz erişimini örnek verdi.
- "İlk senenin maaşını devlet ödüyor"
Sığınmacılarla ilgili olarak Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ile görüştüğü aktaran Şimşek, kurumun sığınmacı ve mültecilere kapılarını açan ülkelere yeni finansman imkanı sağlama kararını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.
Bununla birlikte, şirketlerin de bu konuda yapabilecekleri çok şey olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:
"Hem Türkiye'de hem Avrupa'da mülteci ve sığınmacılara iş başı eğitim imkanı sağlayabilecek birçok şirket var. Bizim hükümetimiz bu konuda bir girişim başlattı. Şirketlerin iş başı eğitim vereceği her kişinin bir yıllık maaşını devlet ödüyor. Bu çok cömert bir teklif, şirketler böylece bir nevi ücretsiz çalışacak işçiler buluyor çünkü maaşlarını biz ödüyoruz. Bizim avantajımız ise bu düşük vasıflı ya da vasıfsız insanların deneyim kazanması ve hayata tutunması."
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kamu ve özel sektörü bir araya getiren bu gibi programların sığınmacılar için çok büyük etkileri olacağını sözlerine ekledi.