Başbakan Yardımcısı Şimşek: (5)

"(Kıdem tazminatı) Normalde ne beklersiniz? Hem işçilerimizin hem sendikalarımızın dört elle bu reforma sarılmasını beklersiniz ama karşı çıkılıyor"- "Tasarrufları artıracaksınız, yatırımları yerli imkanlarla finanse edeceksiniz, tasarruflar konusunda han

ANKARA (AA) - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kamu kesimi dışarıda tutulduğunda işçilerin yüzde 90'ına yakınının kıdem tazminatı alamadığını belirterek, "Normalde ne beklersiniz? Hem işçilerimizin hem sendikalarımızın dört elle bu reforma sarılmasını beklersiniz ama karşı çıkılıyor" dedi.

Şimşek, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı'nda, turizm konusunda büyük bir potansiyeli gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bu yıl biraz sıkıntı yaşanmasına karşın Türkiye'nin en fazla turist çeken 6. ülke konumunda bulunduğunu söyledi.

Aynı başarıyı sağlık ihracatında da başarmak istediklerini dile getiren Şimşek, sağlık sektörünün gelecek dönemde daha da büyüyeceğini kaydetti.

Her alanda, sanayide yenileşmeyi teşvik ettiklerini ve desteklemeye devam edeceklerini anlatan Şimşek, "Dolayısıyla yapacak çok işimiz var" diye konuştu.

Sanayicilerin, Endüstri 4.0 devrimine kafa yormaları gerektiğinin altını çizen Şimşek, "Dünya acayip bir hızla değişiyor. Yeni üretim modelleri, apayrı bir sanayi iklimine doğru gidiyoruz" ifadesini kullandı. Yeni sanayi devriminin kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Şimşek, sanayicilerin kendi işletmeleri ile ilgili olarak bu konulara eğilmeleri gerektiğini söyledi.

- "Türkiye kamu maliyesinde büyük başarı sağladı"

Kamu maliyesi konusunda sanayicilerin görüş ve isteklerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, gelir vergisi, yeni kamu ihale yasası ve vergi usul kanunu ile damga vergisine ilişkin birçok düzenlemenin Meclis gündemine gelmesini beklediklerini söyledi.

Şimşek, mevzuatın sadeleştirilmesi ve verginin tabana yayılarak modern çağda olmaması gereken bazı vergilerin azaltılması gibi hususlarda önemli adımlar atılacağını kaydetti.

Bugün itibarıyla Türkiye'nin kamu borçlarının milli gelire oranının Avro Bölgesi'nin üçte biri düzeyinde bulunduğuna işaret eden Şimşek, kamu maliyesi sağlam olduğu için yaşanan seçimlere rağmen tahribatın sınırlı kaldığına dikkati çekti.

"Türkiye, kamunun iki yakasının bir araya getirilmesi noktasında büyük bir başarı sağladı" diyen Şimşek, verimlilik ve yatırımlar artırılıp rekabetin önündeki engeller kaldırıldığında enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini ve buna bağlı olarak paranın maliyetinin de kalıcı olarak azalacağını söyledi.

- "Sistem sığ olduğu için faizler yükseliyor"

Zaman zaman Japonya, ABD ve Avrupa ülkelerinde neden faizlerin düşük olduğu sorusunun gündeme geldiğini anlatan Şimşek, bu ülkelerin rezerv para birimlerine sahip olduğunu belirtti. Şimşek, "Türkiye'de şu an mevduatın yüzde 38'i döviz cinsinden. Dolayısıyla tasarrufları artıracaksınız, yatırımları yerli imkanlarla finanse edeceksiniz, tasarruflar konusunda hane halkını ikna edeceksiniz. Bunu yapamazsanız, o zaman sistem sığ olduğu için faizler yükseliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, rekabetin önündeki engelleri kaldırıp verimliliği artırmadan bazı sorunlara köklü çözüm üretilemeyeceğini ifade etti.

- "Katma değer zincirinde yukarı çıkmalıyız"

Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik katılım reformuna da değinen Şimşek, işe başlayan veya işini değiştirenlerin otomatik olarak sisteme katılacağını ve bir süre sistemde kalacağını söyledi.

Kişinin istemezse sistemden çıkabileceğine işaret eden Şimşek, "Bu, tasarrufların artması açısından önemli. Bazılarının iddia ettiği gibi 'Zaten gelir düşük neyini tasarruf edeceksiniz' şeklindeki yaklaşım sağlıklı bir yaklaşım değil" diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler arasına girmesinin tek yolunun daha çok yapısal reform ve yapısal dönüşüm olduğunu kaydetti.

Yerli sanayicilerin ürettiği ürünlerde küresel rekabet yoğun olduğu için kar etmenin kolay gerçekleşmediğini vurgulayan Şimşek, "O yüzden 'hep birlikte katma değer zincirinde yukarı çıkalım' diyoruz. O nedenle Ar-Ge'ye bu kadar vurgu yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde hayata geçecek reformlar hakkında sanayicilere bilgi veren Şimşek, reform programının üç ayağı bulunduğunu ifade etti.

Bunlardan bir tanesinin sektörel dönüşüm olduğunu anlatan Şimşek, söz konusu programın kurgulanması sürecinde bulunduğunu kaydetti.

İkinci reform ayağının makro düzeydeki yapısal reformlar olduğunu kaydeden Şimşek, bunun Türkiye'de hukuk devleti ilkesinin pekiştirildiği, demokratik standartlar ve şeffaflığın daha ileriye taşındığı ve Türkiye'nin temellerinin sağlamlaştırıldığı reformları içerdiğini dile getirdi. Şimşek, sonuncu ayağın ise AB'ye uyum süreci olduğunu belirtti.

- Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı konusuna da değinen Şimşek, bütün işçilerin kıdem tazminatı almalarından yana olduklarını dile getirdi.

İşverenin yükünün de azaltılmasını istediklerini ifade eden Şimşek, "Böylece işçilerimiz de kazansın, işverenimiz de kazansın" dedi.

Kamu kesimi dışarıda tutulduğunda işçilerin yüzde 90'ına yakınının kıdem tazminatı alamadığına dikkati çeken Şimşek, "Normalde ne beklersiniz? Hem işçilerimizin hem sendikalarımızın dört elle bu reforma sarılmasını beklersiniz ama karşı çıkılıyor. Kısmi zamanlı esnek çalışma. Dünya on yıllardır bunu vurguluyor. Bizim bu kadar genç nüfusumuz var, tam zamanlı çalışamayacak kadınımız var. Bunlara iş imkanının önünü açmak, ekonomiye kazandırmak... Niye karşı çıkılıyor, anlamıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İşverenlerin yeni işçi alacağına, var olan işçiye fazla mesai yaptırdığının altını çizen Şimşek, "Kıdem tazminatı o kadar yüksek olmasa bu kadar fazla mesai olmaz, daha çok insan istihdam imkanı bulur. Böylece işsizlik azalır" dedi.

Çıkar gruplarının reformlara karşı çıkmasının doğal olduğunu dile getiren Şimşek, sanayicilerin ve toplumun destek vermesi halinde reformların gerçekleştirileceğini bildirdi.

İhtisas mahkemeleri konusuna da değinen Şimşek, yargının yavaş işlediğini söyledi. Şimşek, bunun için yargı sisteminin dışında da çözümler üretilmesi, uzlaşma ve tahkim müesseselerinin artırılması gerektiğini ifade etti. Mehmet Şimşek, yargı reformunun bütün bileşenleri üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.

(Bitti)

Sonraki Haber