Bakanlıktan ''coğrafi işaretli ürün'' adımı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, raflar yüzde 1 olan coğrafi işaretli ürün oranının 5 katına çıkması için çalışma hazırlığında olduklarını söyledi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2021 yılı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Pekcan, perakende işletmelerin coğrafi işaretli ürünler ile yöresel ürünlere ayrılan yüzde 1'lik raf alanını 5 katına kadar artırma yetkisini planladıklarını söyledi.
Marketlerde rafların en az yüzde 1'inin yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrıldığını anımsatan Pekcan, "Coğrafi işaretli ürünler ile yöresel ürünlerin market raflarında daha fazla yer alması ve pazara ulaşmasına yönelik kanuni değişikliğe ilişkin çalışma tamamlanmıştır. Perakende işletmelerin coğrafi işaretli ürünler ile yöresel ürünlere ayrılan yüzde 1'lik raf alanını 5 katına kadar artırma yetkisini planlamaktayız" diye konuştu.
Gümrükler için ‘Yeter ki süreç başlasın’
Pekcan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik, Türk iş dünyasının ve AB iş dünyasının istekli olduğunu, hem Türkiye'nin hem AB'nin karşılıklı fayda elde edeceği bir süreç olan Gümrük Birliği'nin çağın koşullarına uygun olarak güncellenmesi amacıyla müzakerelerin bir an önce başlaması hususunda Bakanlık olarak yoğun temaslara devam ettiklerini söyledi.
Sadece 2020 yılı içerisinde 27 ülke ile 44 görüşme gerçekleştirdiklerini bunların 30'unu bizzat kendisinin yaptığını ifade eden Pekcan, "Şu anda bununla ilgili bir şart koşulmuş değil, yeter ki süreç başlasın. Tabii ki karşılıklı bizim ve onların talepleri olacaktır" diye konuştu
‘Boykota yönelik resmi bir duruşları yok’
Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykot uyguladığına yönelik soruları yanıtlayan Bakan Pekcan, konuyla ilgili Ticaret Bakanlığına temmuz ayından beri şikayetlerin geldiğini belirterek, konunun muhatap bakanı ile defalarca görüştüğünü, özelden de resmi olarak da görüşmelerin yapıldığını söyledi.
Pekcan, sözlerine şöyle devam etti: Ancak burada resmi bir duruşlarının olmadığını her seferinde bize bildirdiler, bunun özel sektörün talepleri olduğunu hep gündeme taşıdılar. Biz de DTÖ üyesi olmaktan kaynaklanan hak ve hükümlülüklerimiz çerçevesinde, ticari ve ekonomik ilişkilerimizin sorunlarının çözümü konusunda somut adımlar beklediğimizi ilettik. Muhataplarımızca tarafımıza resmi hiçbir kararın olmadığı, bazı istisnai sıkıntılar olduğu dile getirildi.