Bakan Nebati'den ''KKM sona erecek'' sinyali

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı canlı yayında kur korumalı mevduatın sona erip ermeyeceğine dair soruya yanıt verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Habertürk TV canlı yayınında Ekonomi Müdürü Zeliha Saraç'ın sorularını yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, katıldığı programda ekonomideki son durum ve kur korumalı mevduat ile ilgili önemli ifadeler kullandı. Bakan Nebati, TL'ye olan güveni artıracak ve TL'de kalmayı teşvik edecek yeni enstrümanlara işaret etti.

 Nebati "Kur korumalı mevduattan çıkış için yıl sonunu hedefliyorduk ancak küresel ekonomik durumu düşündüğünüz zaman dönüşümün kademeli olarak ve zamana yayılması konusunda bir irade ortaya çıkmış oldu" diyerek yeni enstrümanlara vurgu yaptı.

Bakan Nebati'nin yanıtladığı sorular ve detayları şöyle:

Kur korumalı mevduat sona erecek mi?
"Kur korumalı mevduat 2021’in 20 Aralık’ında piyasa ile paylaşılan en önemli sac ayaklarından bir tanesiydi ve beklediğimiz faydayı gösterdi. Dövize olan talep azalırken, döviz kurlarındaki oynaklığı da ortadan kaldırdı.

Bunu geçici olarak getirmiştik ve halen geçici olarak görüyoruz. Elinde TL olan döviz alıp yastık altına çekeceğine parasını bankaya veya katılım finansa katıldı. Bunun dövize çevrilmesi konusunda bankalar yardımcı oldu. Döviz olarak tutacağı parası bankada kaldı. Sisteme dahil olmuş oldu. Elinde döviz olanlar da Merkez Bankası kaynakları üzerinden değerlendirdi. Şu anda da 2,2 trilyon TL’yi aşmış durumda sistemdeki para.

Kur korumalı mevduattan çıkış için yıl sonunu hedefliyorduk ancak global ekonomik durumu düşündüğünüz zaman dönüşümün kademeli olarak zamana yayılması konusunda bir irade ortaya çıkmış oldu.

Kur korumalı mevduat çağın buluşu oldu. Önümüzdeki dönemde de olmaya devam edecek ve bundan zaman yayılarak kurtulmaya devam edeceğiz. Bankalardaki ve Merkez Bankası’ndaki limiti kaldırdığımız için bu yük Hazine'nin üzerine gelmeyecek.

TL’ye güveni artıracak yeni enstrümanlar ortaya koyulacak.

Para politikasında değişikliğe gidilecek mi?
Sayın cumhurbaşkanımız faiz artırımına karşı, faiz artırımı olmayacak.

Her türlü değişim, özellikle reform niteliğinde değişikliklerin sancılı olması zaman içinde giderilir. Toplam kredilerin kullanımı yüzde 57 arttı.

Biz yatırımcıların önünü açıyoruz. Daha önce bu kredileri kullananların sayısı 10 ise şu anda 100’ü geçmiştir.

Türkiye ekonomisini taşıyan Kobilerdir. Biz de onların önünü açıyoruz.

Bu dönemde bir dengesizlik olduğu aşikar. Bu uyumun zaman içerisinde olması ve spekülasyonların da seçimlerden sonra bitmiş olmasıyla çözmüş oluruz. Bizim zamana ihtiyacımız var. Serbest piyasanın koşullarıyla oynamayın. Olması gereken yere zaman içerisinde gelir. Buradaki bütün problem enflasyon. Enflasyonun düşmesi önümüzdeki süreçte devam edecek.

Bankacılık sektöründe oluşturulmuş faiz oranlarının sadece Merkez Bankası faiz oranlarına bakarak oluşturulduğunu söylemek doğru değil. Piyasalar uluslararası konjonktüre de bakarak ilerliyor.

Döviz kurlarındaki ikili fiyatlama hakkında ne düşünüyorsunuz?
Döviz ile ilgili seçime gidilirken dengesizlik olması normal. Alımla satım arasındaki makasın çok yüksek olmaması önemli. Seçimden sonra bu toparlanacaktır.

Seçimden sonra döviz kurlarındaki dengesizlik, ikili üçlü fiyatların oluşması, şu anda korkulacak ve telaşlanacak bir durum yok. Piyasa kendiliğinden olması gereken duruma gelecek. Önemli olan döviz kurlarındaki oynaklığın azaltılmasıydı. Biz bunu başardık.

Sonraki Haber