Ay sonunu getiremeyen vatandaş 2022 Türkiye'sinde çözümü böyle buldu
Türkiye'de bir anda yükselen enflasyon, döviz kuru ve başta elektrik ve doğalgaza gelen zam yağmuru sonrası çaresiz kalan vatandaşın tercihi elektriği ve doğalgazı kısmak oldu.
Türkiye’de yeni yılla birlikte doğalgaza yüze 25, elektriğeyse yüzde 50 zam gelmişti. Elektrikte aylık 210 kilovatsaatin üzerindeki kullanımlarda zam oranı yüzde 125 olmuştu. Yılbaşı itibariyle gelen zamlar vatandaşı bezdirdi. Alternatif yollar arayan vatandaş, çareyi kullanımı azaltmakta buldu.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre aralık 2020 ve aralık 2021 arasında Türkiye, enerji fiyatlarının en çok arttığı dördüncü ülke. Bu dönemde Türkiye’de enerji enflasyonu yüzde 49. OECD ortalamasıysa yüzde 26.
KUR KRİZİ DE FATURALARI ETKİLİYOR
Ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve hükümetin geçen yılın sonunda çıkardığı kur krizi nedeniyle Türkiye’nin enerji faturası her geçen gün daha da artıyor.
İSTANBUL EKONOMİ ARAŞTIRMASI'NIN RAPORU
İstanbul Ekonomi Araştırması tarafından 12 ilde, bin 500 kişiyle yapılan ankete göre doğalgaz ve elektrikte zamlar sonrası kullanımı azaltanların oranı yüzde 76.
2018 genel seçimlerinde CHP’ye oy veren katılımcıların yüzde 86’sı zamlarla başa çıkabilmek için elektrik ve doğalgazı kıstığını söylerken, bu oran iktidar seçmeninde yüzde 70.
Ankete göre toplumun yüzde 24’ü de artık doğalgaz yerine kömür kullanmayı tercih ediyor.
Yine peş peşe gelen akaryakıt zamları da ulaşım tercihlerine yansımış.
Ankete katılanların yüzde 59’u akaryakıt zamlarından ötürü farkı ulaşım araçlarını tercih etmeye başladığını söylüyor.