Asgari ücrete itiraz eden patrona sendikadan çağrı
Özel güvenlik şirketi Securitas'ın Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu, özel güvenlik çalışanları için asgari ücretin 3 bin lira olmasını istemişti. Güvenlik-İş Sendikası, ''Maaş artışı istiyorsanız sendikalı olun'' çağrısı yaptı.
Türkiye'de 20 bin personeli bulunan uluslararası özel güvenlik şirketi Securitas'ın Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu'nun, “2 bin 324 liralık asgari ücret özel güvenlik çalışanları için çok düşük. En az 3 bin lira olmalı” önerisine yanıt Türk-İş'e bağlı Güvenlik-İş Sendikası Başkanı Ömer Çağırıcı'dan geldi. Başkan Çağırıcı, “Özel güvenlik personeli sendikasızsa 2 bin 500 lira çıplak maaşa kalıyor, sendikalıysa maaşı 6 bin liraya kadar çıkıyor, üstelik bir dizi sosyal yardım alıyor” dedi.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Securitas Ülke Başkanı Kösereisoğlu'nun sürpriz açıklamalarını değerlendiren Başkanı Çağırıcı, asgari ücretin özel güvenlikçiler için çok yetersiz olduğunu kendilerinin sürekli dile getirdiğini, ancak bu sorunu bir patronun dile getirmesinden çok büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Kösereisoğlu'nun, personeli ellerinde tutamadıkları için daha yüksek ücret önerisi getirdiğini ifade eden Çağırıcı, “Patron işçisini kaybetmemek için, biz emeğin hak ettiği gelire ulaşması için ücretlerin yükselmesini istiyoruz. Sonuçta amaç farklı olsa da hedefimiz nihayet örtüştü” diye konuştu.
Başkan Çağırıcı, özel güvenlik personelinin hak ettiği ücrete ve sosyal haklara kavuşmasının tek yolunun sendikalaşmaktan geçtiğini söyledi. Kösereisoğlu'nun sözlerini çok kıymetli bulduklarını belirten Ömer Çağırıcı, “Amaca ulaşılmak isteniyorsa sektördeki en büyük sendika olarak biz her türlü desteği vermeye hazırız. Bakanlık, işveren ve sendika el ele verelim özel güvenlik sektöründe sendikalaşmanın önünü açalım. Sendika gelirse hiçbir patron işçisini başka sektörlere kaptırmaz, kimse işini bırakmaz” dedi.
ÇOK BÜYÜK FARK VAR
Ömer Çağırıcı, özel güvenlikteki sendikasız işçilere patronların 2 bin 500 liralık ortalama ücret dışında tek kuruşluk dahi sosyal hak vermediğini, buna karşılık sendikalı özel güvenlikçilerin 3 bin 500 lira ortalama maaşın yanı sıra, daha fazla izin, daha fazla mesai ücreti, daha fazla kıdem tazminatı ve daha fazla emekli aylığı elde etme imkanlarının yanı sıra eğitim, çocuk ve yakacak yardımlarıyla bayram ikramiyeleri aldıklarını söyledi.
Örgütlenmeye karşılar
Başkan Ömer Çağırıcı, kamuda çalışan tüm özel güvenlikçilerin sendikalı olduğunu, buna karşılık özel sektörde örgütlenmelerine rağmen henüz hiçbir şirkette toplu sözleşme imzalayabilecek noktaya gelemediklerini söyledi. Örgütlenmeye çalıştıkları her şirketin mahkemeye koştuğunu belirten Çağırıcı, “Örneğin küresel boyuttaki nakit taşıma şirketi Loomis'te bin 200 özel güvenlikçi çalışıyor. Örgütlendik, şirket itiraz etti. 45 işçiyi de işten attı. Sendikal tazminat ve geri dönüş davaları açıldı. Dava devam ediyor. Dalaman Havaalanı'nda YSS güvenlik şirketinde yaklaşık 500 kişiyi örgütledik. Şirket 8 işçiyi işten çıkardı. Davalık olduk. Sendikal tazminatla beraber işe iadeyi kazandık. Tebligatlar elimize yeni ulaştı” dedi.