Artık vatandaşı elektrik değil, elektrik zammı çarpacak; 1 gecede 21 TL
Bir ailenin 230 kilovatsaatlik asgari tüketim için aylık ödemesi gereken elektrik faturası 94.75 liradan 115.62 liraya çıktı. Hayat pahalılığı nedeniyle İstanbul Avrupa yakasında her ay 90 bin hanenin elektriği, borcunu ödeyemediği için kesiliyor.
Son sekiz ayda elektrik fiyatlarındaki artış; konutlar için yüzde 22 olurken, diğer tarife gruplarında yüzde 25’i de aştı. Bir ailenin 230 kilovat saatlik asgari tüketim için aylık ödemesi gereken elektrik faturası da 94.75 liradan yüzde 22 artışla 115.62 liraya çıktı. Sadece İstanbul Avrupa yakasındaki 4.5 milyon elektrik abonesinin 500 bini faturasını zamanında ödeyemiyor. Her ay 90 bin civarında abonenin elektriği ise kesiliyor, elektriği tekrar açtırmanın bedeli ise 25 TL’yi aşıyor.
Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç'ın haberine göre Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon hedefini yüzde 13.4 olarak açıkladığı gün, elektrik üreticilerine BOTAŞ’ın sattığı doğalgaz fiyatlarına yüzde 49.5 ve elektrik fiyatlarına da enflasyon hedefini yalanlayan zamlar yapıldı. Konut kullanıcılarının elektrik fiyatlarına 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 9 artırıldı.
Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) yaptığı hesaplamaya göre Aralık 2017’de aynı tüketim için 95 lira ödeyen bir aile artık 21 lira daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olan bu zamla birlikte konut kullanıcıları Aralık 2017’de 33.18 kuruşa aldıkları 1 kilovat saat elektrik için 40.46 kuruş ödemek zorunda kalacaklar. Böylece 230 kilovat saatlik asgari tüketim için 4 kişilik bir ailenin aylık ödemesi gereken elektrik faturası da 94.75 liradan yüzde 22 artışla 115.62 kuruşa çıktı.
Çiftçiye yüzde 27
Sanayi aboneleri için yüzde 14’lük zamla yılbaşından itibaren kümülatif olarak yapılan elektrik fiyat artışı yüzde 26.7’ye ulaşmış oldu. Ticarethanelerde 1 Ağustos’tan geçerli yüzde 13.9’luk artışla, 2017 yılsonuna göre yapılan zam oranı yüzde 27.1’e tırmandı.
Çiftçiler ise bu yıl elektriği yüzde 27.2 zamlı kullanacaklar. Tarımsal sulamaların arttığı dönemde yapılan zam tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği gibi temel besin maddelerinde de enflasyonu artırıcı bir etki yapacak.
"Zammı geri alın"
İş dünyasından elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara tepki büyüyor.
-Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: İşletmelerin enerji maliyetlerini önemli ölçüde artıracak olan bu zam , borç, nakit sıkıntısı, dövizdeki dalgalanma ve ekonomide yaşanan durgunluk nedeniyle halihazırda oldukça zor günler geçiren üreticiyi olumsuz etkileyecek.
-Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken: Zamların yılbaşına kadar ertelenmesi sanayiciyi ve esnafı rahatlatacak.
-İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Demirtaş: Maliyetlerimizde ne kadarlık daha artış olacağını bilmemenin belirsizliğiyle karşı karşıyayız.
90 bin abonenin elektriği kesiliyor
Elektrik fiyatlarına fahiş zamlar gelirken, geçim sıkıntısı yaşayan yurttaş elektrik faturasını bile ödeyemiyor. CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal’ın verdiği bilgiye göre, İstanbul Avrupa yakasında ayda 85-90 bin abonenin elektiği faturasını ödemediği için kesiliyor. Bakal, “Avrupa yakasında 4.5 milyon abonemiz var. Her ay 3.7 milyon fatura kesiyoruz. bunların 500 bini ikinci ihbara kadar faturasını ödemiyor. Faturasını ödemediği için ise ayda 90 bin civarında kişinin elektriği kesiliyor. Vatandaş tekrar elektriği açtırmak için ise 25 TL ceza ödüyor” dedi. 600 bin civarında abonenin elektriğinin kendi üstüne olmadığını bunların 110 binin düzenli fatura ödemesi yapmadığını da anlatan Bakal, ayda yaklaşık 850 milyon TL tahsilat yaptıklarını, maliyetler arttığı için elektrik fiyatlarının artmasının ise normal olduğunu savundu.
En çok Sivaslı
CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in Gayrimenkulün Enerjisi 2018 İlk Yarı Raporuna göre İstanbul Avrupa Yakası’nda yılın ilk altı ayında toplam 272 bin 74 taşınma hareketi gözlendi. İkinci el gayrimenkulde taşınma hareketi 201 bin 554 olurken ilk altı ayda 70 bin 520 gayrimenkulün de kapısı ilk kez açıldı.
Rapora göre Avrupa Yakası’nda elektrik aboneliğine göre en çok kiracı yüzde 62 ile Şişli’de. Ev sahipliğinin en yüksek olduğu ilçe ise yüzde 71 ile Çatalca.
Abonelerin yaklaşık yüzde 53’ü ev sahibi. Mesken abonelerinin 405 bin 419’u İstanbul nüfusuna kayıtlı. İkinci sırada 110 bin 793 abone ile Sivaslılar, üçüncü sırada 85 bin 980 ile Kastamonulular yer alıyor.