Antalya'da rekor: 63 metrelik megalüks yat

Antalya'da bugüne kadar yapılan en büyük yat 40 milyon euroya satıldı.

Antalya Serbest Bölge’de (ASBAŞ) faaliyet gösteren Sunrise Yatçılık, bugüne kadar kentte yapılan en büyük tekneyi denize indirdi. 63.20 metrelik megalüks yat, adı açıklanmayan yabancı bir işadamına 40 milyon euroya satıldı.

Ultralüks yat üretiminde Türkiye’nin en iyisi, dünyada ise ilk üçte sayılan ASBAŞ’ta yeni bir rekora imza atıldı. 2002 yılında başlayan ve 2015’in Temmuz ayı sonuna kadar 652 milyon dolar değerinde toplam 308 lüks yatın imal edildiği bölgede, bugüne kadar kentte üretilen ’en büyük yat rekoru’ kırıldı.



TEMMUZDA DENİZE İNDİ
2009’lara kadar daha çok 30 metre altı lüks yatların yapıldığı Serbest Bölge’de 2009’da ’Afrika’ adlı 46 metrelik ultralüks yatla rekor kıran Sunrise Yatçılık, 2015’de yeni bir rekora imza attı. Daha önce 2012 yılında denize indirilen CMB Yatçılık firmasına ait 46.98 metrelik İngiliz bir işadamına 15 milyon dolara satılan ’Orient Star’ adlı yata ait olan rekor, bu yıl iki kez kırıldı. Nisan ayında denize inen Vosmarin firmasına ait 10 milyon dolar değerindeki çelik gövde 47 metrelik yat, ardından Temmuz ayında denize indirilen Sunrise firmasına ait 63.20 metrelik yat, ’En büyük yat’ unvanını kazandı.



YAPIMI 30 AY SÜRDÜ
Sunrise Yatçılık’ın 2008’de kurulduğunu ve aynı yıl iki tane 46 metrelik tekne yapımına başladıklarını belirten firma yetkilisi Nassif Hamati, geçen temmuz ayında Antalya bölgesinde 63.20 metrelik ’İrimari’ adlı teknenin denize indirildiğini söyledi. Mega yatın imalatının 30 ay sürdüğünü anlatan Nassif Hamati, teknenin çok özel yöntemler kullanılarak 10 saatte denize indirildiğini, denizdeki denemelerinin ardından adını açıklamadıkları yabancı bir işadamına teslim ettiklerini açıkladı.

167 BİN LİTRE YAKIT KAPASİTESİ
Teknenin çok iyi tepkiler aldığını ve Antalya’da yapılmış olmasının da büyük yankı uyandırdığını belirten Hamati, mega yatın genişliğinin 12 metre, derinliğinin 3.5 metre, deplasman ağırlığının 1100 ton ve 167 bin litre yakıt kapasitesine sahip olduğunu söyledi. 16 knots hız yapabilen teknenin sahip kabiniyle birlikte 12 kişilik toplam 6 kabini bulunduğunu belirten Hamati, 18 mürettebat kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

40 MİLYON EURO
Teknenin 1 depo yakıtla 10 bin deniz milinin üzerinde yol alabileceğini aktaran Hamati, içinde kullanılan malzemelerin ise ultralüks olduğunu, lavabo, banyo, mobilya süslemelerinde swarovski taşlara yer verildiğini dile getirdi. Teknenin motor ve jeneratör gibi makine aksamı dışındaki tüm ürünlerinin yerli ürünlerden oluştuğunu belirten Hamati, değerinin ise 40 milyon Euro olduğunu söyledi. Hamati, dev teknenin Türkiye’nin bu yılki en büyük yatı olarak, Eylül ayında açılacak dünyanın en büyük yat fuarı Monaco Boat Show’da sergileneceğini ekledi.

Sonraki Haber