Altın tahvili vatandaşın yüzünü güldürecek
Hazine’nin çalışmalarını başlattığı altın harekâtına ilişkin detayları, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı.
Yastık altındaki 2200 ton altının ekonomiye kazandırılarak vatandaşa gelir, ekonomiye hareket getirmesini amaçladıklarını söyleyen Şimşek, vatandaşın bankada tutulacak altınının değer olarak yükselirken para da kazandıracağını ifade etti. Türkiye’de bazı tahminlere göre 100 milyar doları bulan bir altın stoku bulunduğunu hatırlatan Şimşek “Bu, atıl duruyor yastık altında. Bu sisteme girsin, ekonomi kazansın istiyoruz. Atıl kaynaklar ekonomiye kazandırılsın, tasarruf imkânları artsın, kaynak sorunu çözümlensin. Biz bu maliyete Hazine olarak katlanacağız. Faize duyarlı vatandaşlar için altına dayalı kira sertifikası seçeneği de var. Bu kaynaklar sisteme girdikçe altın rezervi artacak. Merkez Bankası da bu anlamda daha güçlü rezerv yapısına kavuşacak” diye konuştu.
Türkiye’nin büyüme kalitesinin arttığını, yüzde 5 büyüme ile geçtiğimiz yıllara oranda iki katı istihdam sağlandığını anlatan Şimşek, bu yılın sonunda yüzde 5-6 büyümeye rahatlıkla ulaşılabileceğini ifade etti.
Çeyrek getir çeyrek götür
Vatandaşın evinde, yastık altında, kasasında tuttuğu altınını Ziraat Bankasına götüreceğini hatırlatan Şimşek, sistemin ayrıntılarını adım adım şöyle anlattı:
1- Eksper, vatandaşın getirdiği altının ayarını değerlendirecek, ağırlığını ölçecek ve karşılığında tahvil verecek.
2- Bu tahvil istendiğinde tekrar aynı miktar ve ayarda altına dönüşecek. Yani çeyrek getiren çeyrek götürecek.
3- Vade boyunca altın ne kadar değer kazandıysa, onu TL olarak vatandaşın hesabına yatıracağız.
4- Vade sonunda kaç gram altın bırakmışsa, o kadar gram altınını aynı şekilde alacak. Hem altını değerlenmiş, hem ayrıca TL olarak kazanmış olacak. Net olarak vatandaşın kârı bu.