Acun o holdingi almaktan vazgeçti, Faruk Süren üzgün !
Faruk Süren, Acun Ilıcalı ile olan Transtürk anlaşmasının feshini böyle yorumladı..
TV8’in patronu Acun Ilıcalı’nın, Galatasaray Eski Başkanı Faruk Süren’in uzun zamandır gözaltı pazarında işlem gören şirketi Transtürk’ü almasıyla ilgili anlaşmanın feshedilmesi, haftasonu olmasına rağmen kamuoyunda geniş yankı buldu.
Hürriyet'ten Hülya Güler'in haberine göre Geçen kasım ayında Acun Ilıcalı’ya ait Acun Medya’nın, Transtürk’ün hisselerini devralmak üzere bir anlaşmaya vardığı Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) duyurulmuştu. Açıklamada şartların sağlanması halinde Acun Medya’nın birleşme yoluyla halka açılacağı belirtilmişti. Geçen cuma günü yapılan açıklamada ise, pay devri sözleşmesindeki şartların sağlanamayacağının anlaşılması üzerine karşılıklı fesh etme kararı alındığı kaydedildi. Birleşmeyi her iki taraf için de iyi bir fırsat olarak gördüğünü söyleyen Faruk Süren, “Çok iyi bir fırsattı. Olmadı, sağlık olsun. Ama vazgeçmedim, yeni fırsatları değerlendireceğim. Bundan sonrası için önümüzdeki maçlara bakacağız” dedi.
ANLAŞMAYI BİTİREN 2 NEDEN
Anlaşmanın feshine neden olan şartları ve kasım ayından bu yana değeri 6 kata yakın artan Transtürk hisselerini alanların durumunu Faruk Süren’e sorduk. Anlaşmanın feshine 2 unsurun neden olduğunu söyleyen Süren şunları anlatttı:
“Anlaşmanın yapıldığının duyurulduğu açıklamada şartların sağlanması halinde ifadesine yer verilidi. Bununla; iki şirketin birleşmesinin Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ve Borsa İstanbul’un kotasyon ile ilgili mevzuatında belirtilen şartların sağlanması kast ediliyor. SPK’nın birleşme mevzuatında, halka açık olmayan bir şirket, halka açık bir şirketi devraldığında, devraldığı şirketin bütün borçlarını karşılayacak kadar özkaynağa sahip olması koşulu getiriliyor. Transtürk’ün 31 Aralık 2014 itibariyle 109 milyon TL borcu var. Bu borç 2015 bilançosunu henüz açıklamadığımız için net olarak söyleyemiyorum ama geçen yıl biraz daha yükseldi. Hisse devri sürecinde yürütülen çalışmalarda Acun Medya’nın bu şartı yerine getiremeyeceği anlaşıldı.”
ANLAMI KALMADI
Anlaşmanın feshine neden olan bir diğer konunun da kotasyon mevzuatından kaynaklandığını belirten Süren şöyle devam etti:
“Borsa İstanbul’un kotasyon mevzuatına göre iki şirketin birleşmesinden sonra oluşan şirketin halka açıklık oranı en az yüzde 15 olmak zorunda. Ancak şu an yüzde 80’i halka açık olan Transtürk ile Acun Medya’nın birleşmesinden sonra oluşacak şirketin halka açıklık oranı yüzde 3.5 seviyelerine iniyordu. Birleşmeden sonraki 3 yıl içinde yeni hisselerin satılamaması kuralı gereği, Acun Medya’nın bu yüzde 15 şartını yerine getirmek için sıfırdan halka arz işlemlerinin tamamını yapması gerecekti. Bu durumda da Transtürk’ün alınmasının bir anlamı kalmadı. Dolayısıyla anlaşmanın fesholması bu nedenlerle Transtürk’ten kaynaklanmadı.”