Acı gerçeği muhtarlar açıkladı: İcra tebligatlarında patlama yaşanıyor!

Ekonomik dar boğaz ile birlikte "icralık olan" kişi sayısı da çığ gibi büyüyor. İstanbul’daki muhtarlar son dönem icra tebligatlarının arttığına dikkat çekerek “Elimizde yığılmış icra tebligatları bulunuyor. Gelip almıyorlar. " açıklamasını yaptı.

Ülkenin ekonomik olarak yaşadığı darboğaz hayatın içinde somut birtakım değişikliklere neden oldu. Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerine göre bu yılın ilk haftasında icra ve iflas dairelerine toplam 203 bin yeni dosya geldi. 181 bin dosya ise sonuçlandırıldı.

Birgün gazetesinden Filiz Gazi'nin haberine göre icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı yılın ilk haftasında 21 bin adet artarak 7 Ocak itibariyle 22 milyon 593 bin adet oldu. Öyleki İstanbul’daki muhtarlar da son dönemde değişen birtakım gerçeklere dikkat çekerek yığılan icra tebligatlarından, birden bire artan kiralar sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlardan ve sayısı gün geçtikçe artan taşınmalardan bahsediyorlar.

İCRALAR İÇİN BOŞANIYORLAR

Bakırköy’de 40 bin kişilik nüfusa sahip Kartaltepe muhtarı Birgül Korkmaz, gelen icra evrak sayısının iki katına çıktığını belirterek şunları söylüyor: “İcra tebligatlarında artış var. Aile mahkemelerinden gelen evraklar arttı. Mahalleden duyduğum kadarını aktarıyorum. İcralarda eşler birbirinden etkilemesin diye çiftler boşanıyor. Annesinin babasının maaşından yararlanmak için bu yönteme başvuran aileler olduğunu da duyuyoruz. Bugün bir yardımsever dağıtmak üzere 73 paket et getirdi. İzdiham oldu. Duyan geliyor. Daha çok çocuklu aileleri gözeterek dağıtmaya çalışıyoruz. Gelen anneler aylardır eve et girmedi diyor. Ne diyeyim yani çok kötü…”

TAŞINMALARDA ARTIŞ VAR

İstanbul'un Üsküdar İlçesi Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın, son döneme ilişkin gözlemlerini şöyle paylaşıyor: “Taşınmalarda artış var. Muhitimiz eski bir mahalle. Burada daha çok emekliler yaşıyor. Bir kısım ise rezidanslarda yaşıyor. Buradaki kiralar 5 bin- 7 bin TL arasında değişiyor. İnsanlar kiraların daha uygun olduğu mahallelere taşınıyor. Burada yardım ettiğimiz kimi aileler de taşındı. Onlar da ne olur bizden elini çekmeyin diyorlar.”

Aydın, son olarak “Elimizde yığılmış tebligatlar bulunuyor. Trafik cezaları, icra borçları… Gelip almıyorlar, sıkıntı hat safhada” diyor.

ÇÜRÜK BİNANIN KİRASI 7 BİN TL

Kadıköy Yeldeğirmeni muhtarı Sultan Aksu, kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan sorunların arttığını dile getiriyor: “Ev sahipleri yüksek fiyatta verdikleri evlerin kiralarını alamıyorlar. Son bir aydır ihtarlar gelmeye başladı. Uzun zamandır icralar var. 1+1 evlerden 5 bin TL kira isteniyor. Bir binaya İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) çürük raporu verdi, yüksek risklidir bu bina dedi. O ev 7 bin TL’ye kiraya verildi. Mahallemizde bütün evler eski, rutubetli. Bina yaşı 50-120 arasında değişen binalar var ama 5-7 bin TL arasında kira istiyorlar. Ederi değil bir kere, ahlaklı bir tutum değil.”

MAHKEME KAĞITLARI ARTTI

Ataşehir, İçerenköy Mahallesi muhtarı Sırma Doğru, “Tebligatlarda, icralarda, boşanmalarda artış var” diyerek ev sahibi ve kiracı arasında artan sorunlara vurgu yapıyor: “Burada bin TL olan kiralar birden bire 3 bin TL’ye kadar çıktı. Şu anda İçerenköy’de 3 bin 500-4 bin TL’nin altında ev bulmak imkânsız. Ev sahibi ve kiracı sorunlarını dinlemeye başladık. İnsanlar ev arıyor ama bulmakta zorlanıyorlar. Burada aynı zamanda kentsel dönüşüm var. Evlerini bekleyen insanlar buradaki ev kiralarını veremeyecekleri için taşındılar.”

Sonraki Haber