ABD'li şirket Türkiye'den vazgeçmiyor !
Nişasta bazlı şeker üretiminde kotanın yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmesine rağmen, Amerikalı firma Cargill, Türkiye'de yatırıma devam edeceklerini duyurdu.
Cargill’in Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika organizasyonunda Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Ediz Aksoy yaptığı açıklamada, Türkiye’deki yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Aksoy, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 19 ülkedeki faaliyetlerimizi Türkiye merkezli olarak yönetiyoruz. Bugüne kadar 500 milyon ABD Doları yatırımlar yaptık, bundan sonra da yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Cargill Türkiye’de kalıcı” diye konuştu.
PANCAR ÜRETİMİ VERİMLİ OLMALI
Şeker piyasasının serbestleşmesini önerdiklerini, serbestleşmenin ise pancar üretimini durduracağı görüşünün doğru olmadığını belirten Aksoy, asıl olarak Türkiye’de pancar üretiminde verimlilik artışının nasıl sağlanacağının tartışılması gerektiğini söyledi. Yıllık şeker üretiminin AB’de 15,8 milyon, ABD’de 4,6 milyon ton iken, Türkiye’de 2,7 milyon ton olduğunu dile getiren Aksoy, “Şeker üretiminde çiftçi başına üretim miktarına bakıldığında Türkiye’de verimlilik AB’nin 4’te biri; ABD’nin ise 16’da biri düzeyinde. Son yıllarda ülkemizde ciddi oranda bir verimlilik artışı sağlanmaya başlanmış olsa da bu yeterli değil” dedi.
"NBŞ'NİN YERİNE İTHALAT"
Nişasta Bazlı Şeker’in (NBŞ) yerini yerli pancar şekerinin değil, ithal şeker ve merdiven altı üretimin aldığını savunan Ediz Aksoy, TÜİK verilerine göre ‘saf sakkaroz ve diğer şekerler’ kalemi incelendiğinde ithalatın arttığının görüldüğünü kaydetti. Aksoy, “2015-2017 arasındaki 680 bin ton şeker ithalatına 350 milyon dolar ödendi” dedi.