3.6 milyon borçlu yasal takibe düştü

Ekonomide yaşanan sıkıntı nedeniyle 3 milyon 633 bin kredi ve kredi kartı davalık oldu.

Sorunlu kredi ve kredi kartları borcu çığ gibi artıyor. Ekonomideki sıkıntılar nedeniyle bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 5 arttı.

Szöcü gazetesinden Mehtap Ö. Ertürk'ün haberine göre yılbaşından bu yana 404 bin kişinin kredi veya kredi kartlarından dolayı yasal takibe alınmasıyla birlikte halen yasal takibi devam edenlerin sayısı 2 milyon 654 bin 348'e ulaştı. Ancak, Türkiye Bankalar Birliği'nin paylaştığı bu veriler yasal takibe düşmüş borç adetlerini değil, hakkında yasal takip başlatılan borçlu tekil sayısını gösteriyor.

1 YILDA YÜZDE 27 ARTTI

Ancak, bir kişiye ait farklı zamanlarda yasal takibe düşen birden fazla kredi veya kredi kartı borcu bulunabiliyor. Dolayısıyla, halen yasal takipte olan kredi ve kredi kartı adetine bakıldığında bu sayı 2016 yılının ilk 3 ayında 494 bin artarak 3 milyon 633 bin 850'ye ulaştı.
Bu sayı kredilerde 1 milyon 670 bin 348 olurken, kredi kartlarında 1 milyon 963 bin 502'ye ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin yayınladığı Negatif Nitelikli Bireysel Kredi veya Kredi Kartı Mart 2016 raporuna göre, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe giren kişi sayısı yılın ilk çeyreğinde, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artarak 207 bin kişiye ulaştı.

1 YILDA YÜZDE 27 ARTTI

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe giren kişi sayısı ise bu yılın ilk 3 ayında yüzde 1 azalarak 287 bin kişiye geriledi. Geçen yıl bu rakam 292 bin kişiydi.
Bu arada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, takipteki bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borcu ise nisan sonu itibarıyla yüzde 27.3 artarak 17 milyar 699 milyon TL'yi buldu. Nisan sonu itibarıyla vatandaşın bankalara olan tüketici kredisi borcu 312 milyar TL'ye, bireysel kredi kartı borcu ise 78.3 milyar TL'ye ulaştı.

Uzun vadeli borçlar zorluyor

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, hane halkının kredi kartıyla yaptığı harcamaları ödeyebildiğini ancak, bireysel kredilerin geri dönüş sayısının hızla azalmaya devam ettiğini söyledi. Gözgör, “Bu da hane halkının uzun vadeli borçlarını ödemekte zorlandığını gösteriyor. Önümüzdeki süreçte Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinden dolayı kredi faiz oranlarının bir miktar düşmesi kredilere olan talebi yükseltebilir. Bununla birlikte, kredi borcu takibine girenlerin sayısında artış görülebilir” açıklamasında bulundu.

Sonraki Haber