3.300 liranın altına icra takibi yok

Yargıtay, şirketlerin 3 bin 300 TL’nin altındaki alacakları için hemen icra takibi yapamayacağına karar verdi.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin aldığı karar ile şirketler 3 bin 300 TL’nin altındaki alacakları için hemen icra takibi yapamayacak. Şirketler bu bedelin altındaki alacakları için önce tüketici hakem heyetlerine başvuracak, oradan çıkacak karara göre hareket edecek. Avukat Cevat Kazma alınan bu kararın vatandaşların borçlarını arttırabileceğini, binlerce abonesi olan şirketleri de zor durumda bırakabileceğini kaydetti. Kazma, “Ayrıca şirketlere de hizmet vermek zorunda kalacak olan tüketici hakem heyetleri gerçek vasfını yitirebilir” dedi. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, aldığı bir kararla (2015/8738) şirketlerin 3300 TL’den az olan alacakları için tüketicilere icra takibi başlatamayacağını söyledi. Karara göre bu bedelin altındaki alacaklar için tüketici hakem heyetlerine başvurması gerekecek.

ŞİRKETLERİ ETKİLER

Alınan kararın özellikle telekomünikasyon, elektrik, su, doğalgaz gibi küçük alacaklı ve çok aboneli şirketleri zor durumda bırakabileceğini belirten Avukat Cevat Kazma, kararın tüketiciler açısından da olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Tüketici tarafında yaşanabilecek sıkıntıya ilişkin kazma şöyle dedi: Örneğin bir GSM operatörü iki faturasını ödemeyen müşterisinin aldığı hizmeti donduruyor, belirli bir süre içinde ödeme yapılmazsa da hakkında icra takibi başlatabiliyordu. Bu karar sonrası operatörün alacağı tutar 3300 TL’nin altındaysa öncelikle tüketici hakem heyetine gidecek, hemen icra takibi yapamayacak. Ancak şirketler hakem heyetleri ile uğraşmak istemeyecektir. Bu yüzden verdikleri hizmeti dondurmayacak, tüketicinin borcunun 3300 TL limitine ulaşmasını bekleyecektir.

Tüketiciler de nasılsa hizmet durmuyor mantığıyla hareket ederse daha fazla borçlanacak, borçlarını faiziyle ödeyeceklerdir.” Alacaklarını tahsil etme süreleri uzayacak olan firmaların bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini söyleyen Cevat Kazma, binlerce abonesi olan firmaların tüketici hakem heyetine gitmesi halinde bu mercilerin gerçek vasfını yitireceğini vurguladı. “Tüketicilerin taleplerini ve sorunlarını çözebilmek için hizmet veren tüketici hakem heyetleri mevcut yükü zaten kaldıramıyor. Şirketlerin bu alacak sorunları ile de bu heyetler ilgilenirse, tüketiciye değil, şirketlere hizmet veren bir konuma gelir” diye konuştu. Cevat Kazma alınan kararın banka kredi sözleşmelerinden doğan alacakları kapsamadığının da altını çizdi.

Sonraki Haber