3 milyon 755 bin eve hiçbir ücret girmiyor

Ülkemizde yaşanan yoksulluğun acı fotoğrafı Türkiye İstatistik Kurumu’ndan geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri, Türkiye’deki yoksulluğun acı tablosunu gözler önüne serdi. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre TÜİK’in yayımladığı 2013 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması’na göre, Türkiye’deki hanelerin yüzde 17.4’üne maaş girmiyor. Çünkü bu hanelerdeki aile fertlerinden hiçbiri herhangi bir işte çalışmıyor ya da çalışacak iş bulamıyor. Hanelerin yüzde 44.1’inde ise sadece bir kişi çalışıyor. İki kişinin çalıştığı hanelerin oranı yüzde 28.1, üç kişinin çalıştığı hanelerin oranı yüzde 7.2 ve dört kişinin çalıştığı hanelerin oranı da yüzde 2.4 düzeyinde bulunuyor. 5 ve daha fazla kişinin çalıştığı ailelerin oranı ise yüzde 0.8 olarak tespit edildi.

48 MİLYON KIT KANAAT GEÇİNİYOR

TÜİK’e göre, Türkiye’de ortalama hanehalkı büyüklüğü 3.6 düzeyinde, yani aileler 4 kişiden daha az sayıda bireyden oluşuyor. Türkiye’de yaklaşık 21 milyon 583 bin hane var. Bu veri, hiç çalışanı olmayan yani maaş girmeyen hane sayısının 3 milyon 755 bin, bu hanelerde yaşayan insan sayısının da 13 milyon 519 bin olduğunu gösteriyor. Sadece bir kişinin çalıştığı, yani tek maaşın girdiği hane sayısı ise 9 milyon 518 bini buluyor. Tek maaşla geçinen toplam nüfus ise 34 milyon 265 bine ulaşıyor.

TÜİK verileri, hiç maaşın girmediği ailelerle, sadece tek maaşla geçimlerini sürdürmeye çalışan ailelerin toplamının 13 milyon 273 bin, bu hanelerde ciddi yoksulluk içinde yaşayan ya da kıt kanaat geçinmeye çalışan kişi sayısının da 47 milyon 784 bin olduğunu gösteriyor. Toplumun yaşamı en zor olan bu kesimi, ülke nüfusunun ve hane sayısının yüzde 61.5’ine karşılık geliyor. Dolayısıyla Türkiye’de yaşayan her 3 kişiden yaklaşık 2’si geçim sıkıntısının çekildiği aile ortamlarında yaşıyor.

ÇOĞUNDA ASGARİ ÜCRET

TÜİK’in araştırmasında, hiç maaş girmeyen ailelerin hayatlarını nasıl sürdürdüklerine ilişkin bir veri bulunmuyor. Aynı şekilde tek maaşın girdiği ailelerde ihtiyaçların ne kadarının karşılanabildiğine ilişkin de bilgi yer almıyor. Hiç maaş girmeyen aileler ağırlıklı olarak devlet ve sosyal kuruluşların yardımlarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Tek kişinin çalıştığı ailelerde ise eve giren maaşın ağırlıklı olarak asgari ücretten oluştuğu biliniyor.

Sonraki Haber