Yunanistan'dan Türkiye'yi açık açık tehdit etti
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ankara ile Trablus yönetimi arasında imzalanan anlaşmalar için "İlgili herkese şunu açıkça söyledim ki, bu anlaşmalar iptal edilmezse, Libya'da AB'nin kabul edeceği bir siyasi çözüm olmayacaktır" dedi.
unanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa Birliği’nin (AB) Libya’da arabuluculuk yapmaya çalıştığı iç savaşta siyasi bir çözümü, Türkiye ile Trablus hükümeti arasındaki deniz sınırı anlaşmasıyla ilişkilendirdi. Miçotakis, AB’nin ‘bu anlaşmanın iptal edilmediği’ bir siyasi çözümü kabul etmeyeceğini söyledi.
‘SERRAC ASKERİ DESTEK KARŞILIĞINDA KABUL ETTİ’
İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda bir panelde konuşan Miçotakis, “İlgili herkese şunu açıkça söyledim ki, bu anlaşmalar iptal edilmezse, Libya’da AB’nin kabul edeceği bir siyasi çözüm olmayacaktır” dedi. Yunan Başbakan, “Hepimiz biliyoruz ki, bu anlaşma Türkiye’nin Feyaz Serrac hükümetine askeri desteği karşılığında imzalandı” diye konuştu. Miçotakis, Libya’daki iç savaşın diğer tarafı olan ve General Halife Hafter’i destekleyen doğudaki meclisin anlaşmayı tanımadığını da hatırlattı.
ANLAŞMALAR NEYİ ÖNGÖRÜYOR?
Türkiye’nin Libya’da Trablus hükümetiyle imzaladığı anlaşmalardan biri, Türkiye’nin güney Akdeniz kıyılarından Libya’nın kuzeydoğu kıyısına uzanan alanda bir münhasır ekonomik bölge kurulmasını öngörüyordu. Anlaşma, Ankara’nın bu deniz sınırlarında enerji kaynakları için sondaj yapmasının önünü açıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan’ın uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıktığı bu anlaşma, AB tarafından da eleştirildi.
Türkiye ile Serrac hükümeti arasındaki ikinci anlaşmaysa, Ankara’nın Hafter’e karşı Trablus’u desteklemek amacıyla asker göndermesinin önünü açıyordu. Rusya’yla ortak çağrı sonucu sağlanan ateşkes ve hafta sonunda Berlin’de düzenlenen konferansın ardından, Türkiye şu an için Libya’ya asker gönderme sürecini askıya almış durumda.