Yunanistan şimdi ne yapacak ?

Almanya başta olmak üzere AB'den Yunanistan'a en ufak bir yeşil ışık yok..

Referandumdan çıkan ‘Hayır’ yanıtıyla elini güçlendireceğini uman Yunanistan’a Almanya başta olmak üzere Avrupa’dan dün pek de olumlu sinyaller gelmedi. Brüksel bugün Yunanistan’dan yeni önerileri beklerken Almanya’dan gelen ilk sert sinyaller ise Atina’nın işinin çok zor olacağının kanıtı niteliğinde.
Hürriyet'ten Güven Özalp ve Yorgo Kırbaki'nin haberine göre Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın referandumdan çıkan ‘hayır’ yanıtının ülkenin elini güçlendireceği yönündeki tezi sonucunun üzerinden 48 saat geçmeden çökme sinyalleri veriyor. Almanya referandum öncesi sert tavrından bir santimetre bile geri adım atmadığını net ortaya koyarken AB’deki genel kanı diğer 18 Euro Bölgesi’ni ikna etmek durumunda olanın Yunanistan olduğu yönünde. Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in istifası memnuniyetle karşılansa da Atina’nın talep ettiği yapılandırma ve ‘saç tıraşı’ konularında yeşil ışık yakılacağına dair en küçük bir olumlu sinyal bile gelmiyor. Yunan halkının seçimine saygı göstermekle birlikte ‘hayır’ cevabını Pirus Zaferi olarak gören Brüksel, tavır değiştirmemesi halinde Çipras açısından çok zor şartlarda geçmesi beklenen yeni müzakerelere başlanabilmesi için yeni önerileri bekliyor.  

BORÇLARDA KESİNTİ OLMAZ

Brüksel yeni önerileri beklerken Almanya’dan gelen ilk sinyaller ise Atina’nın işinin çok zor olacağının kanıtı niteliğinde. Sabah saatlerinde Almanya Maliye BakanlığıSözcüsü Martin Jaeger, borçlarda kesintiye gidilmesinin söz konusu olmadığının altını çizerken Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunan halkının kararına saygı duyduklarını belirtmekle birlikte yeni bir yardım programını görüşmek için gerekli şartların oluşmadığını söyledi. Yunanistan’dan acilen yeni öneriler beklediklerini ifade eden Merkel, “Şimdiye kadar birçok kez dayanışma gösterdik. Yaptığımız son öneri cömertti. Her ülke sorumluluğunu üstlenmeli” dedi. Hollande da görüşmelere kapının açık olduğu mesajını yineleyerek, “Çipras hükümeti şimdi Euro Bölgesi’nde kalma isteğini kanıtlayacak inanılır ve ciddi önerilerle gelmeli” dedi. Hollande, hem Yunanistan hem de Avrupa için acil bir durumun söz konusu olduğunun altını çizdi.

ECB, ATİNA’YI DUYMADI

Yunanistan ile ilgili süreçte gözlerin çevrildiği ana kurumlardan olan Avrupa merkez bankası (ECB), Atina’dan gelen çağrılara ragmen Yunan bankalarına yönelik devrede tuttuğu Acil Likidite Desteği’nin (ELA) seviyesinde değişikliğe gitmedi. ECB kredi sağlanmasının yeterli teminat halinde mümkün olduğunu ancak bunun Yunanistan’daki mali durumun kötüleşmesi nedeniyle zayıfladığını belirtti.

Sonraki Haber