Türkiye'den giden maskeler Almanya'yı karıştırdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı paketlerle farklı ülkelere hediye edilen koruyucu maskeler Almanya'da tartışma yarattı. Alman siyasiler proganda amaçlı gönderildiğini belirterek, maskelerin geri çevrilmesini istedi.
Türkiye'den Almanya'ya gönderilen korucu maske ve elbiseler tartışma yarattı. Hannover Başkonsolosu Banu Malaman ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Danışmanı Mustafa Erkan, Türkiye'den gönderilen 40 bin maskeyi Bölge Valisi Hauke Jagau'ya ve Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay'a vermek istediler. HAZ gazetesinde yer alan habere göre Hannover, hibe edilen maskelerin yanısıra Türkiye'den 200 bin koruyucu hastane giysisi de satın almak istedi.
Birgün gazetesinden Halit Yaşar Demirdağ'ın haberine göre teslimat nedeniyle yapılacak basın toplantısına Vali Jagau ve Belediye Başkanı Belit Onay'ın da aralarında olduğu yetkililerin katılmasını bekleniyordu. Ancak Hannover eski Büyükşehir Belediye Başkanı Herbert Schmalstieg'in de aralarında olduğu siyasiler, Ankara ile alışverişi "AKP Hükümeti bu uygulamayla kendini şirin göstermek istiyor. Türkiye'de binlerce politikacı ve yüzlerce gazeteci tutukluyken, insan hakları hiçe sayılırken bu ülkenin kendisini aklamasına müsade edilmemelidir" diyerek eleştiri yağmuruna tuttular. Vali Jagau ve Hannover Büyükşehir Belediyesi'nin sert tepki üzerine maskeleri geri çevirip parasını ödedikleri 8 bin hastane elbisesini almakla yetindiler.
KUZEY REN VESTFALYA DA TARTIŞMA VAR
Alman basınında yer alan haberlere göre Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Armin Laschet (CDU) ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas (SPD) arasında da Türkiye'den hibe edilecek koruyucu maskeler konusunda sert tartışma yaşandı. Dışişleri Bakanı Maas'ın öncelikle Türkiye'de insan hakları ihlallerinin göz önünde bulundurulmasını istediği kaydedildi. Alman birinci radyo televizyon kanalı ARD, KRV Sağlık Bakanlığı yetkilelerine dayandırdığı haberinde Türkiye'den 2 milyon koruyucu maske alındığını bildirdi. Eyalette alınan maskeler nedeniyle siyasilerden ve sosyal medyadan Başbakan Laschet'e yoğun tepki geldi. Maske hibesinin propaganda amaçlı yapıldığı iddia edildi.
CEM ÖZDEMİR MANEVRA OLARAK DEĞERLENDİRDİ
Yeşiller eski Eş Genel Başkanı Cem Özdemir de bağışları manevra olarak niteledi. Cem Özdemir'e göre korona politikası nedeniyle zor durumda kalan Cumhurbaşkan Erdoğan, tüm dünyanın Türkiye'den yardım beklediğini propagandası için bu yolu seçti. Alman medyası Türkiye'de ana muhalefet partisinin de Türkiye'nin yaptığı bağışları eleştirdiğine dikkat çekti. Medya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz'ün hükümetin hibelerle halkla ilişkiler çalışması ile uluslararası toplumdaki yıkılan imajı düzeltmeye çalıştığı yönündeki görüşüne yer verdi. Çeviköze göre Türkiye'nin nasıl algılandığı bu tür jestlere değil; hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı ve iyi hükümet çalışmalarıyla yakından ilgili. Çeviköz göre hükümet, Türkiye ekonomisini canlandıracak finansman ve krediler alabilmesi için bir imaj yenileme ihtiyacı hissediyor.