Türkiye'de tepki çeken ''yaz saati'' uygulaması ABD'de de kalıcı olacak

Türkiye'de uygulanmaya başlandığı 2016 yılından bu yana tepkilere yol açan kalıcı yaz saati uygulaması, ABD'de de kalıcı hale getirildi. ABD Senatosu'nda onaylanan düzenleme ile birlikte yaz saati uygulaması 2023’te kalıcı hale gelecek.

ABD Senatosu’na ülkede yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesi için tasarı Cumhuriyetçi Senator Marco Rubio sponsorluğunda sunuldu. Tasarı,  Senato Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edildi.

Rubio yaptığı konuşmada, yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesinin birçok açıdan yararlı olacağını, ancak tasarının yasalaşması durumunda uygulanmaya 20 Kasım 2023’te başlanacağını belirtti.

Söz konusu tasarı Temsilciler Meclisinden de onay alırsa, yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden’ın masasına gidecek.

 TÜRKİYE’DE YAZ SAATİ UYGULAMASI

Türkiye’de 7 Eyül 2016’da Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. Karar, 2 Ekim 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kalıcı hale geldi.

Türkiye’de binlerce çalışan ve öğrenci sabahları karanlıkta yolculuk etmek zorunda kalıyor. İktidar, kalıcı yaz saati uygulaması ile ‘tasarruf’ yapıldığını iddia ediyor. Cumhuriyet‘e konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, yaz saati uygulaması ile yakıt tüketimi arttığını ve iş yerleri daha fazla elektrik öderken kaza sayısı ve asayiş sorunlarının katlandığını açıklamıştı.

Sonraki Haber