Suriyeli Kürtler Şam'a petrol mü satıyor ?

Suriye'de YPG'nin oluşturduğu SDG'nin ABD'ye petrol sattığı iddia edildi.

Wall Street Journal gazetesi Cuma günü Amerika’nın desteklediği ve çoğunluğunu YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriye’nin doğusundaki petrol alanlarından Amerika’nın ekonomik yaptırımlarına rağmen petrol sattığını yazdı. Bu arada Suriye hükümeti ve Kürtler Amerika’nın Nisan ayında bölgeden çekilmesi ihtimali çerçevesinde otonomi koşulları için müzakereler yürütüyor.

Arap medyası Suriye Demokratik Güçleri’nden Kürt müzakerecilerin ve aralarında istihbarat şefi Ali Memlük’ün de olduğu Suriye hükümet yetkililerinin otonomi görüşmelerini Ocak ayının ortasından bu yana sürdürdüğünü bildirdi. Görüşmeler Şam ve Rusya’nın Lazkiye’deki Hmeimem Hava Üssü’nde yapılıyor.

Suriye hükümetinin ülkenin kuzeydoğusunda Kürt kontrolunda bulunan petrol alanlarının kontrolunu müzakere ettiği, Kürtler’in de müzakerelerde Şam’ın reddettiği Kürtçe eğitim programına devam etmeyi istediği belirtiliyor.

Wall Street Journal Cuma günü Suriye’nin sahibi olduğu Qatirji Grubu’nun Suriye Demokratik Güçleri’nden petrol satın aldığını ve kontrol ettiği bölgelerde kullanmak için rafine ettiğini belirtiyor. Grubun başkanı son dönemde Amerikan yaptırımlarına maruz kalmıştı.

Paris Üniversitesi’nde Profesör Khattar Abou Diab Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada petrol satışının genelde karaborsa anlaşmaları olduğunu ve IŞİD’in de aynı bölgeleri kontrol ettiği dönemde Suriye hükümetine petrol sattığını kaydediyor.

Diab, Amerikan güçlerinin Nisan ayında geri çekilmeyi tamamlamayı planladığını ve bütün tarafların Fırat’ın doğusunda oluşacak boşluğu doldurmak için hazırlandığını kaydetti. Zamana karşı yarışta Diab, Türkiye’nin hem Amerika hem de Rusya’yla müzakere ettiğini, Kürtler’in de Amerika ve Suriye hükümetiyle müzakereleri yürüttüğünü belirtiyor.

Beyrut Amerikan Üniversitesi Siyasi Bilimler Profesörü Hilal Khaşan Suriye’deki çatışmada tarafların “ahlaki” konulardan çok “pragmatik iş anlaşmalarına” dahil olduğunu söyledi.

Khaşan, “Suriye’deki savaş dolaylı savaş ve herkes birileri adına savaşıyor. Kürtler’in peşin paraya ihtiyacı var. Eğer bunu Suriye hükümetinden petrol satışı yoluyla elde edemezse para için Amerika’ya başvurabilirler. Amerika için herhangi bir ideolojik mesele görmüyorum. Siyaset pragmatizmdir. Bu insanlar petrol satıyor. Eğer Esat Kürtler’den petrol almazsa, başka kaynaktan alacak” diye konuştu.

Lübnanlı ekonomist ve eski maliye bakanı Georges Corm Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Kürtler’in Suriye hükümetiyle yapıcı bir diyalog kurmasında çıkarları olduğunu kaydetti. Corm, buna gerekçe olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma yönündeki açıklamalarını gösterdi.

Corm, Suriye’nin Çin, Rusya ve İran gibi ülkelerden yardım aldığını ve Amerika’nın yaptırımlarının Suriye hükümetine önemli bir etkisinin olmayacağını düşündüğünü kaydetti. Corm ayrıca Suriye ekonomisinin dış güçlere daha az bağımlı olduğu görüşünü dile getirdi.

Bununla birlikte Arap medyası son haftalarda Suriye para biriminin dolar karşısında önemli oranda değer kaybettiğini belirtiyor. Bu da birçok kişi üzerinde önemli oranda ekonomik zorluklara neden oluyor.

Sonraki Haber