Suriye’de ilk üçlü koordinasyon !
Suriye'de Esad'ın ordusu ile Kürtlerin silahlı gücü YPG arasında "gayriresmi ittifak" kuruldu.
Suriye’de dört yılı deviren iç savaşın farklı aktörleri arasındaki ilişkiler IŞİD tehdidi nedeniyle değişime uğruyor. Suriye’nin kuzeydoğusunda rejim ve Kürt güçlerinin farklı bölgelerini kontrol ettiği Haseke’ye 25 Haziran günü cihatçı örgüt IŞİD taarruz başlatmıştı. Bir aydır devam eden şiddetli saldırılar karşısında Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı Ordu Kürt güçleri ilk kez, IŞİD’e karşı beraber hareket etmeye başladı. Haseke’nin iki ayrı bölgesindeki ortak mücadeleyi AFP haber ajansına, Geveyran bölgesindeki cephede bulunan bir rejim askeri “Haseke’de yalnız savaşamazdık çünkü IŞİD çok fazla sayıda militanla saldırdı” sözleriyle anlattı.
IŞİD çembere alındı
18 yaşındaki YPG savaşçısı Didar da AFP’ye, “Bizim için tek bir düşman var, o da IŞİD. IŞİD vahşilerinin toprağımı ihlal etmesine asla izin vermem” diyerek ‘ortak düşmana’ karşı savaşı özetledi. AFP’ye göre, rejim ve YPG’nin ‘gayriresmi ittifakı’ olumlu sonuç veriyor. YPG güçleri kentin güneyinde IŞİD’in kontrolündeki alanları geri alıp militanların etrafını sardı. Rejim güçleri ise Haseke’nin iç kısımlarında ilerleme sağladı. Mahalli kaynaklara dayanan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ordu ve YPG’nin IŞİD militanlarının neredeyse tamamen etrafını sarmış durumda olduğunu belirtti.
‘YPG’ye silah veriyoruz’
Geveyran’daki birlikleri denetlediği sırada AFP’ye açıklama yapan üst düzey bir ordu komutanı, “IŞİD’i Geveyran’dan çıkardık. Sadece çok az kaldı. Kürtler, onlara verdiğimiz silahlar olmasaydı IŞİD militanlarının etrafını saramazdı” dedi. Kürt güçleri Suriye ordusundan silah aldıkları iddiasını reddetse de AFP muhabiri ordunun kullandığı Rus yapımı silahların aynısını YPG savaşçılarında da gördüğünü teyit etti. Muhabirin aktardığına göre, YPG’nin üs olarak kullandığı okulun ilk katında; kadın birliği YPJ’nin üyeleri, tüfeklerindeki dürbünlerle IŞİD mevzilerine doğru ilerleyen rejim güçlerini izliyordu. Bir YPG yetkilisi ise ABD liderliğindeki koalisyon güçleriyle rejim ordusu arasında bir Kürt aracı üzerinden koordinasyon sağlandığını öne sürdü.
On binler şehirden kaçmıştı
25 Haziran’da başlayan IŞİD saldırısıyla on binlerce sivil şehirden kaçmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Merkezi (OCHA), çatışmalar nedeniyle Haseke’de 50 bin kişinin yer değiştirdiğini, 10 bin kişininse kuzeydeki Amuda kasabasına gitmek üzere kentten ayrıldığını belirtmişti. BM’nin tahminlerine göre çatışmaların şiddetlenmesi ya da kentin tamamının IŞİD’in eline geçmesi 200 binden fazla kişinin göç etmesine sebep verebilir.