Son Ortadoğu analizi: Türkiye'nin YPG resti !

İngiliz Financial Times, Türkiye'nin Ortadoğu'da YPG ile temas kurmayı reddettiğini yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi El Kaide’yle bağlantılı Nusra Cephesi’nin Suriye’nin kuzeyinde Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaştığı cepheleri boşaltma kararının Türkiye’nin sınırda güvenli bölge oluşturma umutlarını artırdığını yazıyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:

“Türk ve Amerika Birleşik Devletleri, muhalif güçlerin yardımıyla Halep’in kuzeydoğusunu IŞİD’den arındırmak istiyor. Ancak El Kaide ile bağlantılı olan ve IŞİD karşıtı koalisyonun hava saldırılarında ABD’nin hedefleri arasında yer alan Nusra Cephesi’nin bölgedeki varlığı bu çabaları zorlaştırıyordu. Nusra Cephesi’nin isyancılar arasında olması, IŞİD’e karşı saldırıların başka bir radikal düşmanın işine yarayacağı kaygısıyla ABD için bir ikilem yaratıyordu.”

“Ama isyancılar, Nusra güçlerinin Halep’te cephe hattında IŞİD’e karşı savaştığı mevzileri diğer isyancılara bırakarak bu sorunu çözdüğünü söylüyor. Nusra Cephesi’nden yapılan açıklamada IŞİD karşıtı koalisyonu eleştirilerek bunun Türkiye ve diğer yabancı güçlerin çıkarına hizmet edeceği söylendi. Muhalifler Türkiye ve isyancıların çekilmeleri için Nusra Cephesi güçlerine baskı yaptığını belirtiyor.”

‘TÜRKİYE MESAJ GÖNDERDİ’

“Adının açıklanmasını istemeyen bir aktivist, ‘Türkiye dolaylı bir mesaj gönderdi ve isyancılar Nusra Cephesi’yle görüşüp ‘Çekilmezseniz, (koalisyon) hepimizi bitirecek’ dedi. İsyancıların komutanları, Nusra Cephesi’nin özellikle geçen hafta koalisyon güçlerince eğitilen 20 isyancıyı kaçırdıktan sonra koalisyon güçlerinin saldırılarına hedef olma kaygısıyla çekilme kararı aldığını söylüyor.”

“Ancak isyancılar her halükarda bu adımı Türkiye’nin istediği güvenli bölgenin gerçekleşmesine dair bir işaret olarak görüyor. Halep’te, adının açıklanmasını istemeyen bir isyancı lideri ‘Bu bizim koalisyonla işbirliğimizi artıracak’ dedi. Türkiye’nin isyancılarla ABD öncülüğündeki koalisyon arasında, hava saldırılarında sınırlı ölçüde koordinasyon sağladığı anlaşılıyor.”

“Nusra Cephesi’nin çekilmesi ABD’nin bazı kaygılarını ortadan kaldırabilir. Ama Washington’ın bazı İslamcı gruplarla ilgili tereddütleri var. Bu arada Türkiye, Kuzey Suriye’de Kürt bölgelerini IŞİD’den geri alan YPG ile ilişkiye girmeyi reddediyor. Carnegie Europe’tan Sinan Ülgen, hangi isyancı güçlerin koalisyona yardım edebileceği konusundaki görüş ayrılıklarının güvenli bölgenin en büyük zayıflığı olduğunu söylüyor.”

Sonraki Haber