Sırbistan Başbakanı'na saldırı !

Srebrenitsa Soykırımı'nın anma törenlerinde Sırbistan Başbakanı saldırıya uğradı.

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'nci yıldönümü anma törenlerinde Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic saldırıya uğradı. Törene katılan bir grup, Başbakan Vucic'e taşlar ve şişeler fırlattı.

Saldırı anında Vucic'in gözlüklerinin düştüğü görüldü. Olaydan sonra yapılan açıklamada, Vucic'in yüzüne taş isabet ettiği ve gözlüklerinin kırıldığı belirtildi.

Reuters'ın haberinde, Vucic'in olayın ardından tören alanını terk edip etmediğinin kesin olmadığı belirtildi.

Vucic, korumaları tarafından araca bindiriliyor.

Haberde Sırp Başbakan'ın beraberindeki heyetin mezarlığın eteklerinde bulunduğu tepedeki araçlarına doğru koşarak kaçtıklarının görüldüğü ifade edildi.

Associated Press haber ajansı, tören alanında bir grubun, Vucic'in savaş sırasında kullandığı "Öldürülen her Sırp için 100 Bosnalı öldüreceğiz" ifadesinin yazılı olduğu pankart açtığını duyurdu.

Vuçiç, sabah saatlerinde liderlele birlikte soykırım kurbanları için hazırlanan Anı Odası'na girişi sırasında da ıslıklanmıştı. Srebrenitsalı anneler tarafından karşılanan Vuçiç'e tepki gösteren vatandaşlar, "iki yüzlü" sloganları attı.

Vucic'i protesto eden bir vatandaş, görevliler tarafından böyle uzaklaştırıldı.

DAVUTOĞLU SALDIRIYI DEĞERLENDİRDİ

Törene katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırp mevkidaşına yönelilk saldırı üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Devlet adamlarının büyük bir sorumluluk içinde hareket etmesi lazım. Bu sözün herhangi bir vicdanda karşılık bulması mümkün değil, ona gösterilecek tepki de normaldir. Vuçiç Sırbistan Başbakanı olarak burada bulunmakla aslında bir şekilde ortaya çıkan suçun da hem sorumluluğunu üstlenmiş hem de bu suçla ilgili özür beyanında da bulunmuş oluyor."     

Toplu mezarlardan çıkarılan ve kimlikleri tespit edilen 136 Bosnalının defin törenine girişi sırasında, Sırbistan Başbakanı'na ayakkabı fırlatıldı.

Başbakan Vuciç törenden birkaç gün önce yaptığı açıklamada, “Barışmaya ve diğer halkların kurbanları önünde başımızı eğmeye hazır olduğumuzu göstermenin zamanıdır. Bu yüzden Sırp hükümeti oybirliğiyle, başbakan olarak benim 11 Temmuz’da Sırbistan Cumhuriyeti’ni Srebrenitsa’da temsil etmeme karar vermiştir" demişti.

Korumalar, Sırp Başbakanı şemsiyeyle korumaya çalıştı.

RADİKAL MİLLİYETÇİ SIRP PARTİSİ'NDE GÖREV YAPTI

Sırbistan eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç 2010 yılında katliamın 15’inci yıl dönümüne katılmıştı. Ancak Vuciç, şiddetin çoğunu alevlendiren “Büyük Sırbistan” ideolojisiyle daha fazla ilişkilendiriliyor. Vuçiç, 1993’te kurulan radikal milliyetçi Sırp Radikal Partisi’nde görev yapmıştı. Bu parti 2008’de bölündü. Ayrılanlarla birlikte hareket eden Aleksandar Vucic Sırp İlerici Partisi’nin oluşumunda yer aldı. Bu parti, merkez sağ ve AB yanlısı bir çizgiyi benimsemişti.

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybeden kurbanlar için düzenlenen cenaze törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı.


Srebrenitsa'daki anma törenine Başbakan Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu'yla birlikte katıldı.

Liderler, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndaki cenaze töreninden önce, ilk olarak soykırım kurbanları için hazırlanan Anı Odası'nı ziyaret etti.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, burada yaptığı açıklamada, "geçmişin değiştirilemeyeceğini ancak daha iyi ve aydınlık bir gelecek inşa edilmesi gerektiğini" söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç de burada bir soykırım işlendiğinin ve bu soykırımın kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.
      
Kitaroviç, soykırımın işlendiği binalarda bulunmanın insan için çok zor olduğunu belirterek, "Suçlunun kim olduğunu biliyoruz. Suçlu, (Slobodan) Miloşeviç'in 1990'lı yıllardaki politikasıdır" diye konuştu.

Sonraki Haber