Savaştan kaçan binlerce Suriyeli Türkiye yolunda

Bakan Çavuşoğlu, rejim saldırılarından kaçan 55 bin Suriyelinin yolda olduğunu söyledi.

BBC, Kilis Valisi Süleyman Tapsız'ın açıklamalarına yer verdiği haberinde, son 24 saatte Türkiye sınırına gelen Suriyelilerin sayısının ikiye katlanarak, 35 bine yükseldiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise rejim güçlerinin saldırılarından kaçan 50-55 bin kişinin yolda olduğunu açıkladı.

Kilis Valisi Tapsız, Kilis'te basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, Suriye'den gelen göç dalgası hakkında açıklama yaptı. Tapsız, Halep'ten gelen 10 bin kişinin kamplara yerleştirildiğini belirterek hava saldırılarının devam etmesi halinde en az 70 bin kişinin daha bölgeye gelme ihtimalinin bulunduğunu vurguladı. 

Türkiye sınırına yaklaşık 35 bin kişinin geldiğini söyleyen Tapsız, "Bizim son üç yıldır karşı tarafta kurduğumuz sekiz tane kamp var. Bu kampta 50-60 bin civarında insan kalıyor. Biz yeni gelen insanları da absorbe edebilecek bir yeteneğe sahibiz. Bu nedenle şu anda oraya gelen 30-35 bin kişinin kalabileceği bir imkân oluşturuldu. Onları Türkiye'ye alma gibi bir ihtiyacımız şu anda yok. Ama olağanüstü bir kriz olursa bu konuda bütün hazırlıkları yaptık. Hiçbir sıkıntı yok. Karşı tarafta bu insanların kalabileceği imkânları sağladık" açıklamasında bulundu.



ÇAVUŞOĞLU: 50-55 BİN KİŞİ YOLDA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Avrupa Birliği dışişleri bakanlarıyla Amsterdam'da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AFP'nin haberine göre; Çavuşoğlu, Şam rejiminin Halep saldırılarının ardından bölgeden kaçan 5 bin Suriyelinin kabul edildiğini belirterek, "50-55 bin kişi yolda ve onları yalnız bırakamayız, çünkü hava saldırıları sürüyor ve İranlı Şii milislerin desteklediği rejim güçleri de bu sivillere saldırıyor" dedi.



ABLUKANIN KALDIRILMASINA İHTİYAÇ VAR

Bu arada Anadolu Ajansı’na göre; AB, Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasına dair haberlerin, son derece endişe verici olduğunu bildirdi.

AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, yazılı açıklamasında, Suriye'de siyasi çözüme, savaşın durdurulması ve ablukaların kaldırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Sivillerin korunması ve yardıma ihtiyacı olanlara uluslararası insan hakları çerçevesinde yardım götürülmesi gerektiğini belirten Stylianides, şunları bildirdi:

"Çatışmaların yoğunlaşmasının yeni bir göç dalgasına yol açtığına dair Halep, Dera ve Suriye'nin diğer yerlerinden gelen haberler, son derece endişe verici. Halep'ten 15 binden fazla yeni yerinden edilmiş kişi, zaten çok sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye sınırına kaçtı. Ayriyeten, askeri operasyonlar, insani operasyonları ciddi bir şekilde engellemekte, insanlar hayat kurtaran yiyecek ve tıbbi destekten mahrum bırakılmakta."

REJİMİN HALEP'E YÖNELİK SALDIRILARI TETİKLEDİ

Savaştaki tüm taraflara itidal ve sivillerin güvenliğinin garantiye alınması çağrısı yapan Stylianides, perşembe günü gerçekleştirilen Suriye Bağış Konferansı'nın ihtiyaç duyulan birliği oraya koyduğunu ifade etti. Stylianides, "Sahadaki eylemler de bu ruhu takip etmeli ve insanların çektiği sıkıntıları daha da artırmamalı. Suriye halkı zaten yeteri kadar acı çekti" yorumunu yaptı.

Rusya'nın, Cenevre'de Suriye krizine çözüm görüşmelerinin başladığı geçen pazartesiden bu yana özellikle Halep'in kuzeyine düzenlediği ağır bombardıman ve Beşar Esad rejiminin eş zamanlı saldırıları, on binlerce kişinin güvenli yerlere ulaşmaya çalıştığı yeni göç dalgasını tetiklemişti.

Üç gün önce Halep merkezdeki rejim güçlerinin muhaliflerin koridorunu yararak batıda kuşatma altındaki Nubul ve Zehra beldelerine ulaşmasıyla Halep merkezle Türkiye bağlantısı kopmuştu. Azez'e doğru göç edenlerden yaklaşık 15 bin kişinin halihazırda Kilis'in karşısındaki Azez ilçesinde Bab-ı Selam sınır kapısında beklediği bildiriliyor. Bu kapının Türkiye tarafında Öncüpınar sınır kapısı yer alıyor.   

Sonraki Haber