Savaş çanları çalıyor ! 230 uçaklı dev tatbikat başladı

Kuzey Kore'nin ''nükleer savaşa neden olacağını'' söylediği dev tatbikat başladı.

ABD ve Güney Kore Parartesi günü şimdiye kadar yaptıkları en geniş ortak hava tatbikatını gerçekleştirdi. Seul Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre beş gün sürecek tatbikatta F-22 Raptor hayalet uçakları da dahil 230 uçak ve on binlerce asker olacak.

Geçtiğimiz günlerde şimdiye kadarki en kuvvetli kıtalararası balistik füzesinin denemesini gerçekleştiren Kuzey Kore’nin “tamamen provokasyon” olarak nitelediği Vigilant Ace adlı tatbikata ilişkin Pyongyang ABD Başkanı Donald Trump hükümetinin “nükleer savaş çıksın diye yalvardığı” yorumunu yaptı. Fakat Güney Kore Birleştirme Bakanlığı tatbikatın savunma amaçlı olduğunu duyurdu.

Birleştirme Bakanlığı Sözcüsü Baik Tae-hyun “Hava tatbikatı müttefikler arasında savunma amaçlı her yıl gerçekleştirilen normal bir askeri tatbikattır. Hükümet Kuzey Kore’nin her tepkisi üzerine bir yorum yapmayacak” dedi.

Trump'ın danışmanı: Savaş ihtimali artıyor

Washington tarafında da bir savaşın yaklaştığı beklentisi hakim.

Hafta sonu konuşan Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı HR McMaster, Kuzey Kore ile savaş ihtimalinin her geçen gün arttığını söyledi. McMacster, "Bu sorunun çözümü için silahlı çatışmadan başka yollar var. Ama artık bu bir yarış çünkü giderek daha da yaklaşıyor ve çok zaman kalmadı" dedi.

En çok kullanılan kelime 'Savaş'

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) 1 Temmuz-11 Ekim tarihleri arasında servis ettiği metinleri taradı. Söz konusu dönemde haberlerde en çok geçen üç kelime savaş, Kim ve nükleer oldu.

Washington füze menziline girdi

Geçen hafta Hwasong-15 isimli kıtalarararası balistik füzeyi fırlatan Kuzey Kore, tarihinin en önemli testini hayata geçirmişti. 4 bin 475 kilometre irtifaya ulaşan füzenin yatay düzlemde 13 bin kilometreyi vurabileceği tahmin ediliyor. Bu da, ABD'nin başkenti Washington'ın Kim Jong-un'un mevzisine girmesi demek.

ABD Başkanı Trump, Nisan ayından bu yana hakaret yarışına girdiği ve 'küçük roket adam' olarak nitelediği Kim'i Çin üzerinden baskı yaparak durdurmayı denedi ancak bu hamlesinde başarılı olamadı.

Son testin ardından Washington Pekin ve Moskova gibi Kuzey Kore'nin müttefiklerinden tüm ilişkileri kesmelerini istedi ancak bu çağrı yanıtsız kaldı.

Kimseyi dinlemiyor

İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında fırlatan Kim'in 15 Eylül'de ateşlediği ikinci kıtalararası balistik füze, 3 bin 700 kilometre mesafe katederek Japonya'nın üstünden geçti ve Pasifik Okyanusu'na düştü.

Eylül ayı başında test edilen hidrojen bombası ise, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.

Birleşmiş Milletler (BM) mevcut yaptırımlara bu yıl yenilerini eklese de Kim Jong-un füzelerinden vazgeçmedi.

Sonraki Haber