Rusya'ya tepkiler büyüyor !

AB ve NATO, Suriye'deki saldırılar için Rusya'ya tepki gösterdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın  Suriye'deki saldırılarının siyasi çözüm bulunması yönündeki çabaları  baltaladığını ve krizi daha da kötüleştirdiğini söyledi. Stoltenberg, "Rusya'nın çoğunlukla muhalifleri hedef alan hava saldırılarının çözüm çabasını baltaladığını ve on binlerce kişiyi Türkiye sınırına sürdüğünü" söyledi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rusya'nın, Suriye'de  zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, yarınki NATO savunma bakanları toplantısında Suriyekonusunu görüşeceklerini belirterek, DAEŞ'le mücadelede koalisyonun kapasitesinin  artırılabileceğini ifade etti. NATO'nun Suriye'de acılara son vermek, ateşkesi  sağlamak ve siyasi bir geçiş başlatmak için gösterilen tüm çabaları  desteklediğini kaydeden Stoltenberg, "Rusya'nın çoğunlukla muhalifleri hedef alan hava saldırıları, bu çabaları baltalıyor ve on binlerce kişiyi Türkiye sınırına sürüyor. Zaten kötü olan krizi daha umutsuz ve daha kötü hale getiriyor.  Rusya'nın Suriye'deki artan hava faaliyetleri, aynı zamanda NATO hava sahasının  ihlaline neden oluyor. Rusya'nın Suriye'de ve Doğu Akdeniz'deki önemli ölçüdeki askeri yığınağı stratejik dengeyi değiştiriyor ve bölgede tansiyona neden oluyor.  Dolayısıyla itidal, tansiyonun düşürülmesi ve siyasi bir çözüm her zamankinden  daha acil" dedi.

ENDİŞE KAYNAĞI

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının İttifak için büyük bir  endişe kaynağı olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Çünkü Suriye'de yıllardır korkunç  düzeyde ızdırap, katliam ve şiddete şahit olmaktayız" diye konuştu. Stoltenberg,  aralık ayında alınan BM Güvenlik Konseyi kararında sivillerin ölmesine neden olan  hava saldırılarının durdurulmasının öngörüldüğünü vurguladı.

NATO Genel Sekreteri, Suudi arabistan ve bazı bölge devletlerinin  DAEŞ'le mücadele için Suriye'ye asker gönderebileceğine dair açıklamaları ve NATO  üyesi Türkiye'nin olası desteğiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: "NATO ve Koalisyon olarak yapmamız gerekenin, DAEŞ ve teröristlerle  savaşabilmeleri ve istikrarı sağlayabilmeleri için yerel kapasite inşa etmek,  yerel asker ve güçleri eğitmek ve bölge hükümetlerini desteklemek olduğuna  inanıyorum. Bunun, uzun vadede  dışarıdan asker sevkinden daha iyi çözüm olduğunu  düşünüyorum." NATO'nun Türkiye'ye olan desteğinin altını çizen Stoltenberg, aralık  ayında aldıkları kararla Türkiye'nin hava savunma kapasitesini güçlendirdiklerini  hatırlattı.

RUSYA KÖTÜ OLAN DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRDİ

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rusya'nın, Suriye'de  zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi. Tusk, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'yle görüşmesinin  ardından yaptığı açıklamada Rusya'nın Suriye'deki saldırılarına değindi.  Rusya'nın saldırlarının kötü olan durumu daha da kötüleştirdiğini belirten Tusk,  "Rus askeri eylemlerinin doğrudan bir sonucu olarak, rejim kazanım elde ediyor,  ılımlı muhalifler kayba uğruyor ve binlerce sığınmacı Türkiye ve Avrupa'ya doğru  kaçıyor" dedi. 2015 yılında bir milyondan fazla sığınmacının girdiği Avrupa ülkeleri,  eğer savaş sona ermez ve gerekli önlemler alınmazsa 2017 sonuna kadar bu sayının  3 milyona ulaşabileceğini öngörüyor.

BM'DEN TÜRKİYE'YE SABIR ZORLAYAN ÇAĞRI

BM Mülteci Örgütü ise Türkiye'ye Halep'ten kaçan mültecilere kapıyı hemen açması çağrısı yaptı. Açıklamada Türkiye'nin "büyük mülteci dalgalarına" ilişkin kaygılarının anlaşılır olduğu belirtildi ancak uluslararası yükümlülükleri olduğu hatırlatıldı. BM örgütü, uluslararası topluma Türkiye'nin yükünü paylaşma çağrısı da yaptı. BBC'nin Cenevre'deki muhabiri Imogen Foulkes'un bildirdiğine göre BM sözcüsü William Spindler, "Türkiye'nin büyük bir yükü sırtlandığını biliyoruz ama sınırın Suriye tarafında bekleyenlerin gecikmeksizin kabul edilmesi gerekiyor. Suriye topraklarında yardım sağlamak önemlidir ama tehlikeden kaçanlara güvenli bir ortam sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerin yerine geçmez" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise mültecilerin kontrollü bir biçimde Türkiye'ye alındığını ifade etti.
Sınıra ulaşan 50 bin kişiden yaklaşık 10 bininin Türkiye'ye alındığını ifade eden Çavuşoğlu, Rusya ile Suriye ordusunun ilerleyişinin devam etmesi durumunda sınıra gelenlerin sayısının 1 milyonu bulabileceğini belirtti.

Sonraki Haber