Rusya'dan Türkiye'ye karşı 6 hamle

Uçak krizinin ardından Rusya'ya Türkiye'ye karşı 6 hamle yaptı.

Rusya'dan çelişkili açıklamalar geldi... Önce Bakan'ın açıklaması için düzeltme geldi, sonra Türkiye'den gıda ithalatında kontrolün sıkılaştırılması kararı alındığı belirtildi. 
 
Yapılan yazılı açıklamada bakanlığın araştırmalarına göre Türkiye'den ithal edilen gıda ürünlerinin yüzde 15'inin Rus düzenlemelerine uymadığına dikkat çekilerek, hükümetin gıda güvenliği kurumu Rosselkhoznadzor'a denetimin sıkılaştırılması için talimat verdiği ifade edildi.Rusya'nın Türkiye'den gıda ithalatı ağırlıklı olarak sebze, meyve ve et ürünlerinden oluşuyor.
 
"BELKİ ALMAYIZ" DEMİŞTİ, DÜZELTTİLER
 
Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev'in, gerekirse Türkiye'den yaş meyve ve sebze alımını durdurabilecekleri ve Türkiye'ye gönderilen tahıl ihracatının da başka ülkelere yönlendirebileceği şeklindeki sözlerine Moskova'dan "düzeltme" geldi. Rus TASS haber ajansına konuşan bir hükümet yetkilisi Türkiye'ye gıda ambargosunun hükümetin gündeminde olmadığını ve bu konunun kabinede tartışılmadığını söyledi.
 
'DÜN SABAH TKAÇEV AÇIKLAMIŞTI'
 
Tkaçev, dün Sabah "Rusya ithalatında Türk sebzelerin payı yüzde 20. Sebze ithalatını, öncelikle domatesi İran, Fas, İsrail, Azerbaycan ve Özbekistan sebzeleriyle ikame edebiliriz" demişti.
 
Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada ve Norveç'ten yaptığı gıda ithalatını 1 yıllığına kesmesi, Türkiye'nin gıda ihracatında önemli artışa yol açmıştı.
 
Rus yönetimi şu ana kadar Türkiye'ye karşı bu adımları attı
 
1- 'Türkiye'ye gitmeyin' çağrısı
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  Türkiye ziyaretini iptal ederken, Rus vatandaşlarına da Türkiye'ye gitmemeleri yönünde çağrıda bulundu. Lavrov, Türkiye'nin Rus vatandaşları için güvenli bir ülke olmadığını da ifade etti. Benzer bir açıklama da Putin'den geldi.
 
2- Kruvazör ve S-300'ler bölgeye gönderildi
 
Akdeniz'deki Rus donanması, savaş uçağının düşürüldüğü kuzeybatı Suriye bölgesi açıklarına hava savunma sistemi S-300 füzelerini taşıyan savaş gemilerini gönderdi. Ayrıca Rusya'nın Suriye'deki hava üssüne de ilave S 400 ve S-300 gönderileceği açıklaması Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geldi.
 
3- Sınırda daha fazla hava operasyonu
 
Kremlin, sınırdaki hava operasyonların devam edeceğini de açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türkiye sınırındaki operasyonların da artarak devam edeceğini söyledi. Şoygu ayrıca bundan böyle bölgede operasyon düzenleyen bombardıman uçaklarına, havadan havaya ateş açma kabiliyetine sahip uçakların da eşlik edeceğini söyledi.
 
4- Ermeni tasarısı Parlamento'da
 
Rus milletvekilleri, 1915 olaylarının 'Ermeni soykırımı' olduğunu inkar edenlerin cezalandırılması yönünde yasa teklifini Meclis'e getirdi. Rusya'da muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, 'İnkarın suç sayılmasının Türkiye'nin canını acıtacağını' savundu.
 
5- Beyaz et ithalatı yasaklanıyor
 
Rusya'nın Türkiye'den beyaz et alımı 1 Aralık'tan itibaren durduruluyor.
 
6- İthalata sıkı denetim

Rus Hükümeti Türkiye'den gıda ithalatı üzerinde kontrolün arttırılması talimatı verdi
 
PUTİN'İN KARİZMASI ZEDELENİNCE
 
BBCTürkçe'nin haberine göre dış politika uzmanları Rusya'nın Türkiye'ye yanıtının doğrudan değil asimetrik olacağı görüşünde.
 
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Direktörü Ufuk Ulutaş, iki ülke arasında kalıcı bir kırılma beklemediğini söylemesine rağmen Rusya'nın bu olayı yanıtsız bırakmayacağını düşünüyor.
 
"(Vladimir) Putin biraz da güç ve karizmayla ülkeyi yöneten bir lider. Uzun bir süreden sonra ilk defa Rus uçağının vurulması nedeniyle ciddi bir karizma zedelenmesi söz konusu. Rus tarafının kendi kamuoyunu göz önüne alarak sert açıklamalar yapması doğal" diyor Ulutaş.
 
Ulutaş'a göre Rusya, Türkiye'yi de ilgilendiren alanlarda ''asimetrik bir tutum'' içine girebilir. "Rusya PKK ile bir ilişkiye girmek ya da PYD ile olan ilişkiyi daha da güçlendirmek gibi bir takım asimetrik güvenlik riskleri oluşturabilir" diye ekliyor Ulutaş.
 

Sonraki Haber