"Türkiye muhabirimizi sınır dışı ediyor"

Norveç'in en büyük gazetelerinde çalışan bir muhabirin Türkiye'den sınır dışı edileceği iddia edildi.

Norveç'in en büyük gazetelerinden Aftenposten'ın Türkiye muhabiri Silje Rønning Kampesæter'in sınır dışı edileceği öne sürüldü. Gazetenin ulaştığı Türk yetkililer konuyla ilgili açıklama yapmayacaklarını söyledi.

Aftenposten'ın haberine göre, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Espen Egil Hansen, Kampesæter'in sınır dışı edilmesi kararına tepki göstererek, "Sonuçta, istenmeyen kişi ilan edilmenin çok önemli bir mesele olduğunu düşünüyoruz. Halihazırda, Rusya'da veÇin'de önemli herhangi bir sorunla karşılaşmadan faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. AmaNATO üyesi Türkiye'de kalmamıza izin verilmiyor. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durum; özellikle de yakın bir askeri müttefikimizin temel basın özgürlüklerini bu şekilde ihlal etmesi..." diye konuştu.

Haberde, Aftenposten gazetesinin herhangi bir muhabirinin benzer bir durumu en son 1971 yılında Sovyetler Birliği'nde yaşadığına dikkat çekildi.

BÜRO GEÇTİĞİMİZ YIL AÇILDI

Aftenposten'ın İstanbul bürosu 2015'te açıldı. Kampesæter'in kalıcı basın akreditasyonu başvurusu ise altı hafta sonra reddedildi. Türkiye'deki yabancı gazeteciler, basın kartına sahip olmadıkları takdirde oturma izni de alamıyor.

Gazetenin haberinde, Türk yetkililerden herhangi bir resmi oturma izni reddi ya da Kampesæter'e basın kartı verilmemesiyle ilgili yazılı bir açıklama gelmediği belirtildi.

Habere göre, Aftenposten yetkililerinin Oslo'daki Türk Büyükelçiliği'ne bilgi başvurusu reddedildi. Büyükelçilik Müsteşarı Ülkü Kocaefe, her vakanın münferit olarak değerlendirildiğini, Türk makamlarının herhangi bir şahsa basın akreditasyonu verilmesinin reddiyle ilgili bir açıklama yapmayacağını belirtti.

BAKANLAR DÜZEYİNDE GÜNDEME GELDİ

Haberde Norveç Dışişleri Bakanı Børge Brende'nin de geçtiğimiz ay Ankara'da Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla bir araya geldiğinde konuyu gündeme getirdiği belirtildi.

Brende, "Türkiye hem bölgesel hem de küresel anlamda çok önemli bir role sahip. Dolayısıyla Aftenposten'ın Ortadoğu temsilcisine Türkiye'ye yerleşme izni verilmemiş olması üzüntü verici. Bu konuyu Türk Dışişleri Bakanı'yla değerlendirdik. O engelin kaldırılmayacağını söyledi, ben de konuyla ilgili hayal kırıklığımızı kendisine ilettim. Konuyu takip etmeyi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Brende, Çavuşoğlu kendisine durumun Aftenposten'a dair olumsuz bir bakıştan kaynaklanmadığını söylediğini de aktardı.

SEBEP NİŞANLISI MI?

Bununla birlikte haberde sorunun Kampesæter'in Almanya vatandaşı nişanlısıyla ilgili olduğu iddia ediliyor. Aftenposten'a göre, Kampesæter'in nişanlısı, ailesi 1970'lerde Türkiye'den Almanya'ya göçmüş bir Kürt.

Sonraki Haber