O ülkeye giderken yanınızda ilaç götürmeyin !

Gürcistan hükümeti geçen yıl nisan ayında “uyuşturucu ile mücadele” kapsamında ülkeye ilaçla girmeyi yasakladı.

Türk turistlerin Gürcistan’da hukuk dışı uygulamalara maruz kalması ise Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Dairesi Başkanlığı’nı bir kez daha harekete geçirdi. Başkanlık, tüm ilçe emniyet müdürlükleri ile Pasaport Büro Amirlikleri, Pasaport Şube Müdürlükleri, Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü, Sabiha Gökçen Havalimanı Şube Müdürlüğü ve Deniz Liman Şube Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek, Gürcistan’a gitmeyi planlayan Türklerin bu yönde uyarılmasını istedi. Uyarı yazısında şu ifadelere yer verildi: “Son yıllarda çeşitli nedenlerle Gürcistan’a giriş yapan bazı vatandaşlarımızın, uyuşturucu madde bulundurmak başta olmak üzere, çeşitli konularda suç isnadına maruz bırakılarak tutuklandıkları, gözaltına alınan vatandaşlarımıza, avukat ve tercümanlar tarafından suçlamaları kabul etmeleri karşılığında sadece para cezası ile cezalandırılacakları yönünde telkinlerde bulunulduğu, yargılamaların adil olmadığı, cezaevlerindeki koşulların kötü olduğu, vatandaşlarımızın ve Türkiye’de bulunan ailelerin büyük mağduriyet yaşadıkları tespit edildi.”

114 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Yazıda, Gürcistan Interpol Birimi’nden Türk vatandaşlarının karıştıkları uyuşturucu madde olaylarının detayları hakkında alınan cevabi yazıda; soğuk algınlığı ve grip ilaçları bulunanlara ağır cezaların verildiğinin aktarıldığı belirtildi. Yazıda, “Dışişleri Bakanlığımız verilerine göre; 2010- 2015 arasında Gürcistan adli makamları tarafından 114 vatandaşımız hakkında uyuşturucu madde suçlarından dolayı adli tahkikat yürütülmüş ancak, Gürcistan Interpol Birimi’nin para cezası ile kapatılan dosyalara ilişkin net sayı bildirmemesi nedeniyle mağdur olan vatandaşlarımızın gerçek sayısının belirlenemediği belirtilmiş” bilgisine de yer verildi.

"KÖTÜ AMAÇLI KULLANILABİLİRLER"

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersin Yarış, grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılan ilaçlardaki bazı etken maddelerin kötü amaçlarla kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi. Yarış, “Gürcistan’ın aldığı kararlarda etken madde rol oynuyorsa endişelerinde haklılık payı olduğunu söyleyebilirim” dedi. Farmakolog Prof. Dr. Cankat Tulunay da “Yalnızca Gürcistan değil tüm ülkeler bu maddeleri içeren ilaçlarla mücadele veriyor. Amerika, Kanada, İngiltere de bu maddeleri yasaklamak için mücadele veriyor. Gürcistan çok isabetli doğru bir yaklaşım uyguluyor. Türkiye de bu konuda titiz davranmalıdır” diye konuştu.

Ailesinden Gürcistan’da tutuklu bulunanlar Sarp Sınır Kapısı’nda eylem yapmıştı. Gürcistan Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu da “Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ilaçla gidişin yasak olduğuna dair Türkiye’den Gürcistan’a geçişte uyarıcı levhalar konulmalı” önerisinde bulundu.

"GÜRCÜ DE OLSA İLAÇLA GİRİŞ YAPAMAZ"

Gürcistan Türkiye Başkonsolosluğu yetkilileri, konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamada şunları dedi: “Gürcistan’a ilaç sokmak şu anda yasak. Türk vatandaşlarına özel bir durum söz konusu değildir. Gürcistan vatandaşı da uyuşturucu yapımında kullanılabilecek etken madde olan ilacı üzerinde bulunduramaz. Gürcistan emniyet birimleri bu ilaçları yakaladıklarında ilaçlara el koyarak tutanak tutarlar, tutuklama gibi bir durum söz konusu değil. İlacı kullanmak gerekiyorsa doktor reçetesiyle beyan etmelidir.”

Sonraki Haber