Menbiç IŞİD'in elinden alındı
Terör örgütü PYD'nin içinde bulunduğu SDG, Menbiç'i IŞİD'in elinden aldı.
Ana bileşeni terör örgütü PKK bağlantılı PYD/YPG olan SDG, haziran ayından bu yana kuşatma altında tuttuğu Menbiç’i terör örgütü IŞİD’in elinden aldı. Menbiç’in düşmesiyle IŞİD, Türkiye sınırında kontrol ettiği Cerablus ile Rakka hattında önemli darbe yemiş oldu.
Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç kenti terör örgütü IŞİD’in elinden alındı. ABD’nin destek verdiği ve terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD ve Arap müttefiklerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), 1 Haziran’dan beri Menbiç’e yönelik operasyonlar düzenliyordu. Yaklaşık iki aydır kentin çevresi SDG tarafından kuşatılmış halde olsa da IŞİD’in kent merkezinde hazırladığı tuzaklar, sivilleri rehin alması ve güçlerini de kent merkezinde toplaması Menbiç’in düşmesini geciktirdi. ABD’nin öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava saldırılarında sivillerin vurulması da yerel halkın tepkisini çektiği için hava operasyonları yavaşlamıştı. Öte yandan kuşatma altındaki kentteki IŞİD militanlarının dışarıyla bağlantılarının önemli ölçüde kesilmiş olması nedeniyle zaman içinde terör örgütünün direnişi zayıfladı.
TELABYAD’DAN BERİ EN BÜYÜK DARBE
Son günlerde SDG üyelerinin, kent merkezine girdiği yönünde haberler geliyordu. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, dün SDG’nin kentin ‘neredeyse tamamını kontrol altına aldığını’ açıkladı. Gözlemevi, kentin bazı noktalarında halen bazı IŞİD gruplarının olduğunu ve bunların da SDG savaşçıları tarafından arandığını aktardı. Suriyeli bir Kürt aktivist olan Mustafa Bali, “IŞİD, kentin kuzeybatısındaki Sarab mahallesi gibi bazı noktalarda halen tutunuyor. Bu bölgelerin de SDG’nin eline geçmesi an meselesi” dedi.
Amerikan ajansı AP, “SDG’nin Menbiç’i alması, IŞİD için 2015’in Temmuz ayında kaybettikleri (Türkiye sınırındaki) Tel Abyad’dan beri en büyük stratejik yenilgi olacaktır” dedi. AP’nin haberinde Menbiç’i ele geçiren SDG güçlerinin çoğunlukla Kürtlerden oluştuğu bilgisi de yer aldı. Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin, PYD’nin silahlı gücü YPG’nin SDG içinde yer alması nedeniyle getirdiği itirazlar üzerine Menbiç’e operasyon yapan SDG birliklerinin çoğunun Arap gruplardan oluştuğunu ifade etmişti.
MENBİÇ NİYE ÖNEMLİ
Türkiye sınırına 40 km uzaklıktaki Menbiç, IŞİD’in Türkiye üzerinden Avrupa’ya militan gönderdiği nokta olarak görülüyor. Ayrıca, terör örgütü, Rakka ve Deyr ez Zor’a da militan akışını buradan sağlıyor. Menbiç’te PYD ağırlıklı SDG’nin hakimiyet sağlaması, bölgenin PYD’nin ilan ettiği batıdaki Afrin kantonuyla Kobani’nin birleşmesinin de önünü açıyor. ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, haziranda yaptığı açıklamada “Menbiç, Paris ve Brüksel saldırılarını düzenleyenlerin geçtiğini düşündüğümüz yer” demişti.
‘MUHALİFLER HALEP KUŞATMASINI KIRDI’
El Kaide’den ayrıldığını açıklayan eski adıyla El Nusra Cephesi yeni adıyla Fetih el Şam Cephesi’nin ve Ahrar el Şam’ın içinde olduğu Fetih Ordusu koalisyonuna bağlı cihatçı grupların, dün Halep’te üç haftadır süren kuşatmayı kırdıkları belirtildi. Cihatçı gruplar, kuşatmayı kırmak için Halep’in güneyinde geçen hafta operasyon başlatmıştı. Fetih Ordusu, düzenlediği saldırıyla Halep’in Ramussa bölgesindeki topçu okulunu ve bir askeri koleji ele geçirdi. İstanbul merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu, Twitterhesaplarından “Muhalifler Halep kuşatmasını kırdı” açıklaması yaptı.
REJİMDEN YALANLAMA
Ancak Esad rejimine yakın televizyon kanalları kuşatmanın kırıldığı haberlerini yalanladı, yoğun çatışmaların devam ettiğini aktardı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Örgütü’nün başkanı Rami Abdülrahman ise “Muhalifler kuşatmayı kırdı ancak şehirle kırsal arasındaki yol henüz tamamen ele geçirilmedi. Bu ölümkalım çatışması. Kazanan Halep’i de kazanacak” dedi. Rejim güçleri geçen ay, kentin kuzeyindeki muhaliflerin tek çıkış noktası olan Kastillo yolunun kontrolünü sağlamış, bunun üzerine muhalif bölgeler kuşatma altına girmişti.