Manş Denizi'nde facia: 27 kişi hayatını kaybetti

Fransa'dan İngiltere'ye geçmeye çalışan göçmenleri taşıyan botun alabora olması sonucu en az 27 kişi hayatını kaybetti.

Fransa'dan Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye geçmeye çalışan, düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu en az 27 göçmenin hayatını kaybettiği bildirildi.

Fransa İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, düzensiz göçmenlerin Fransa'nın Calais kentinden Manş Denizi üzerinden tekneyle İngiltere'ye ulaşmaya çalıştığı belirtildi.

Bir balıkçının Manş Denizi'nde cesetler görmesi üzerine yetkililere haber verdiği ifade edilen açıklamada, düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin battığı, yapılan aramanın ardından 5 düzensiz göçmenin bilincini kaybettiği aktarıldı.

Fransa'nın Calais kentine giden İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yaptığı açıklamada, Fransa'dan Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye geçmeye çalışan ve düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu yaşamını yitiren düzensiz göçmenlerin sayısının 27'ye yükseldiğini bildirdi.

Bu kişilerin arasında 5 kadının ve 1 kız çocuğunun bulunduğunu aktaran Darmanin, 2 kişinin kurtarıldığını kaydetti.

Düzensiz göçmenlerin tekneyle geçişini sağlamaya çalıştığı gerekçesiyle 4 kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaşan Darmanin, olayın sorumlularının bu kişiler olduğunu söyledi.

AB'YE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'ni (AB) "göç sorununa" ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı.

AB Sınır Güvenliği Ajansı Frontex'in imkanlarının derhal güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Macron, "Fransa, Manş Denizi'nin mezarlığa dönüşmesine izin vermeyecek." dedi.

JOHNSON VE MACRON GÖRÜŞTÜ

Macron, 27 kişinin öldüğü kaza sonrası İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la telefonda görüştü.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, liderler telefon görüşmesinde düzensiz göçü ele aldı.

Johnson ve Macron, "ölümcül geçişleri önlemek için ortak çabaları hızlandırmanın aciliyeti ve insanların hayatlarını riske atmaktan sorumlu çeteleri durdurmak için mümkün olan her şeyi yapma" konusunda mutabık kaldı.

Sorunun etkili bir şekilde çözümü için Belçika ve Hollanda'nın yanı sıra kıtadaki diğer ülkelerle yakın çalışmanın önemi üzerinde duran liderler, "trajik can kayıplarının", bu ölümcül geçişleri durdurmak ve suç çetelerinin işlerine darbe vurmak için tüm seçenekleri masada tutmanın hayati önem taşıdığını bir kez daha gösterdiğini belirtti.

SORUŞTURMA AÇILDI

Dunkerque Savcılığından yapılan açıklamada, düzensiz göçmenlerin İngiltere'ye geçişini sağlamaya çalışanlara yönelik soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Calais'de bulunan ve kötü şartlar içinde yaşam mücadelesi veren çok sayıda düzensiz göçmen, İngiltere'ye gitmeye çalışıyor.

Fransız yetkililerin verilerine göre, bu yılın başından bu yana 31 bin 500 düzensiz göçmen Fransa'dan İngiltere'ye geçmeye çalıştı ve 7 bin 800 düzensiz göçmen Manş Denizi'nde kurtarıldı.

Fransa'nın kuzeyindeki Grand-Synthe kentinde yol kenarlarında barınan yaklaşık 1500 düzensiz göçmen, 16 Kasım'da polisin düzenlendiği operasyonla barınma merkezlerine taşınmıştı.

Sonraki Haber