Kuzey Kore düğmeye bastı, Dünya yine diken üstünde!
ABD lideri Trump'a 'Nasıl bir Noel hediyesi alacağın sana bağlı!' diyen Kuzey Kore, bu sabah saat 07.18'de ürkütücü sinyali verdi.
Uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla dünyaya duyurdu, Kuzey Kore yine gündemin tepesine yerleşti. Pyongyang, ABD Başkanı Donald Trump'a Noel hediyesi göndermeye hazırlanıyor.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'nın yayınladığı açıklamada, bu yılın sonuna kadar süre tanınan ABD'nin hamleleri 'aptalca bir oyun' olarak tanımlandı ve Trump'a yeni bir çağrı yapıldı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Ri Thae Song, gelecek yıl başkanlık seçimlerine gidecek olan Trump'ın müzakereleri uzatarak muhtemel bir Kuzey Kore tehdidini savuşturmaya çalıştığını söyledi.
Washington yönetiminin 'gündelikçiliğe meraklı' olduğunu belirten Ri, zamanın daraldığı uyarsını yaparak aynı tekliflerin tekrar tekrar masaya getirildiğini savundu:
"ABD tarafından çığırtkanlığı yapılan diyalog, özü itibarıyla Kuzey Kore'nin diyaloğa bağlı kalmasını tezgahlayan aptalca bir oyundan başka bir şey değil. Bu, ABD'deki seçim ve politik durum lehine kullanılıyor. Artık hangi Noel hediyesini seçeceği tamamen ABD'nin takdirine kalıyor."
ABD ile iki yıl önce nükleer savaşın eşiğine gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, son füzelerini geçen hafta Japon Denizi'ne doğru fırlattı. 29 Kasım tarihinde KCNA tarafından paylaşılan fotoğrafın, başarılı testten hemen sonra çekildiği tahmin edliyor.
Bir önceki testini 31 tarihinde gerçekleştiren Kim, son olarak turistik Samjiyon County'nin açılış töreninde arz-ı endam etti.
Kutsal Paektu Dağı'nın yanındaki Samjiyon, yıllardır Kim'in sürekli denetlediği inşaatlara ev sahipliği yapıyordu. Kim'in en prestijli projelerinden biri olan kentteki açılışa binlerce Kuzey Koreli katıldı.
Kim Jong-un, Ekim ayında beyaz atıyla 'Kim hanedanlığının ana yurdu' kutsal Paektu dağının karlı zirvesine çıkmıştı.Resmi medya, Kim'in at sırtındaki pozlarını 'dünyayı hayretler içinde bırakacak ve Kore devrimini ileri taşıyacak büyük bir operasyonun habercisi' olarak yorumlamıştı.
Fotoğrafları yayımlayan Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, 'büyük operasyonun' ne olacağına dair bir ayrıntı vermedi.
Reuters ajansı, Kuzey Kore liderinin önemli kararlar öncesinde bu dağa çıktığına dikkat çekti. Ajansa göre uzmanlar, Kim'in dağa çıkmasının, nükleer silah ve balistik füze programları nedeniyle baskı altında olan Kuzey Kore'nin uluslararası yaptırımlara meydan okumasını simgelediğini söylüyor.
California'daki Uluslararası Middlebury Enstitüsü'nden Kuzey Kore uzmanı Joshua Pollack, ziyaretin 2020'de Kuzey Kore'den gelebilecek hamleler için bir beklenti doğurduğuna dikkat çekti.
Kim, 2017 sonunda Kuzey Kore'nin en büyük kıtalararası balistik füzesini denemesinden birkaç gün sonra ve Güney Kore'yle diyalog açılımında bulunduğu yeni yıl konuşmasından önce yine bu dağa çıkmıştı.
NK News'dan Kuzey Kore uzmanı Rachel Minyoung Lee ise, Kim'in dağa çıkışıyla ilgili haberlerde devlet medyasında kullanılan dile gönderme yaparak "Kim, büyük kararlar alma alma arifesinde olabilir. Kim'in Paektu'ya çıkışı ve at sırtındaki fotoğrafları azami propaganda etkisi yaratacak bir şekilde yeni bir mit olarak sunuluyor" demişti.
Reuters'a göre bazı uzmanlar ise Kuzey Kore'nin bir uzay programı başlatma olasılığından söz ediyor. Bu uzmanlar, Kuzey Kore'nin ekonomik ve teknolojik kapasitesini yansıtacak bu adımın kıtalararası füze denemelerinden daha az 'kışkırtıcı' olacağını savunuyor.
Sıra dışı lider Kim Jong-un, yine Ekim ayı başında artık yeryüzünün her yerinde füze ateşleyebileceğini dünyaya ilan etti.
Kuzey Kore resmi ajansının paylaştığı denizaltı füze görüntüleri, dünyayı dehşete düşürdü.
BBC, Japon Denizi'ne düşen füzenin gökyüzünde Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan iki kat fazla yükseğe çıktığını bildiriyor. Son iki yılda ilk kez bir Kuzey Kore füzesi Japonya'ya bu kadar yakın bir noktaya düşmüş oldu.
Kuzey Kore, ABD ile nükleer müzakerelere yeniden başlayabileceğini açıkladıktan bir gün sonra Wonsan limanı yakınlarından söz konusu füzeyi fırlattı.
Yerel saatle sabah 07.00'de yüksek açıyla ateşlenen Pukguksong-3'ün denizden fırladığı an, oldukça ürkütücü. Söz konusu Pukguksong tipi füzeler, en son 2016'da denenmişti.
Kuzey Kore analisti Ankit Panda, "Eğer Pukguksong-3 normal bir açıyla fırlatılsaydı, Japonya'nın dört ana adasına ve Japon Denizi'nin ortasından Güney Kore'nin tamamına ulaşabilecekti. Bu test, ABD'nin Kuzey Kore'nin füze teknolojilerindeki ilerleyişini dondurmak için neden büyük çaba göstermesi gerektiğinin de altını çiziyor" diyor.
Füze denemesinden saatler sonra başkent Pyongyang'ın yaklaşık 40 kilometre yakınlarında bir deprem oldu.
Güney Kore medyası, Pyongyang'ın güneyinde gerçekleşen 2.3 büyüklüğündeki sarsıntının bir nükleer hareketlilikten kaynaklanmadığını duyurdu.
Füze testinin zamanlaması konusunda farklı görüşler var. ABD ile masaya oturmaya hazırlanırken Pyongyang yönetiminin elindeki kozları güçlendirmek istediği belirtiliyor.
Washington merkezli Ulusal İlgi Merkezi'nden Harry Kazianis, "Kuzey Kore görüşmeler başlamadan önce müzakere pozisyonunu açık etmek istiyor" ifadesini kullanıyor.
Bir diğer görüş ise, Güney Kore'nin ABD'den satın aldığı F-35 jetlerini uçurmasına füze testiyle yanıt verildiği.
Kuzey Kore, bir süredir durdurduğu füze testlerine bu yılın ortalarında yeniden başladı.
Resmi haber ajansı KCNA, Ağustos ayında Japon Denizi'ne doğru ateşlenen füzeler açık bir şekilde gerçek savaşa uygun olduğunu bildirdi.
KCNA'ya konuşan Kuzey Kore lideri Kim ise, fırlatılan füzelerin ABD-Güney Kore tatbikatına bir uyarı olduğunu söyledi.
Kim, karşı çıktıkları tatbikatın başlamasından hemen sonra gerçekleşen test için 'yeterli bir uyarı' yorumunu da yaptı.
KCNA'nın paylaştığı görseller arasında, füzenin isabet ettiği noktada gerçekleşen patlamanın görüntüsü vardı.
Denemede, yerel saatle 05.24 ve 05.36'da Güney Hwanghae bölgesinden Doğu Denizi'ne (Japon Denizi) doğru kısa menzilli füzeler fırlatılmıştı.
Yaklaşık 37 kilometre irtifa kazanan füzelerin 450 kilometreye yakın mesafe katettiği duyurulmuştu.
Kim Jong-un, adeti olduğu üzere füze testlerini yerinde izlemişti. 48 kilometrelik irtifada seyreden füzelerin ses hızının 6,1 katı hızla uçtuğu belirlendi.
Kuzey Kore'nin füze fırtınası, 2017 yılında zirve noktaya çıkmıştı.
Kim Jong-un, söz konusu yılda 20'den fazla füze test ederek yalnızca tüm bölgeye değil dünyaya korku saldı.
ABD'de nükleer saldırı sirenleri çaldı. Pasifik Okyanusu üstündeki ada eyaleti Hawaii'de Soğuk Savaş'tan beri ilk kez nükleer siren sesleri duyuldu.
Kuzey Kore'nin fırlattığı füzelerden bazılarının, ABD'nin başkenti Washington'ı vurma kapasitesi vardı.
Füze, ABD'nin her noktasına bir tonluk nükleer başlık bırakabilirdi. İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz 2017'de fırlatan Kim'in 15 Eylül'de ateşlediği ikinci kıtalararası balistik füze, 3 bin 700 kilometre mesafe katederek Japonya'nın üstünden geçti ve Pasifik Okyanusu'na düştü.
Eylül ayı başında test edilen hidrojen bombası ise, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.