Koronavirüs aşısı üreten firmalar mahkemelik oluyor!

AB Konseyi Başkanı Michel, aşı teslimatındaki gecikmeler nedeniyle ilaç firmalarını "Elimizdeki yasal araçları kullanmayı planlıyoruz" diye uyardı. İtalya Başbakanı da ilaç firmalarına tepki gösterdi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, ilaç firmalarının imzaladıkları aşı sözleşmelerini yerine getirmelerini sağlamak için ellerindeki yasal araçları kullanmayı planladıklarını söyledi.

Michel, Europe 1 radyosunda, son dönemde Avrupa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı tedarikinde yaşanan gecikmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pfizer/BioNTech firmasının aşı teslimatlarında birkaç hafta gecikme olacağını açıklamasının ardından AB üyesi ülkelerin katı bir tutum sergileyerek bu durumu düzelttiğini hatırlatan Michel, "Masaya yumruğumuzu vurduk ve ardından gecikmelerin azaldığını gördük." diye konuştu.

 Michel, "İlaç firmalarının imzaladıkları aşı sözleşmelerini yerine getirmelerini sağlamak için elimizdeki yasal araçları kullanmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.

Firmaların aşı ile ilgili yeni üretim zincirleri kurması gerektiğinin ve yeterli ham madde tedarikinde zorluklar yaşanabileceğinin farkında olduklarını belirten Michel, ilaç şirketlerinin aşı sevkiyatında yaşanan gecikmelere ilişkin "şeffaf" biçimde bilgi vermesi gerektiğine dikkati çekti.

İTALYA: YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, koronavirüs aşı tedarikini azaltacağını açıklayan üretici ilaç firmalarına karşı sözleşmedeki hakları çerçevesinde yasal yollara başvuracaklarını bildirdi.

İtalya Başbakanı Conte, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Covid-19 aşısı üreticilerinden bize ulaşan son haberler endişe vericidir." değerlendirmesinde bulundu.

Aşı tedarikinde ilk olarak Pfizer-Biontech'in teslimatı azalttığını hatırlatan Conte, teslimattaki gecikmelerin İtalya gibi bu konuda hızlı ilerleyen ülkeleri "cezalandırdığını" söyledi.

Conte, aşı tedarikinin yavaşlaması nedeniyle İtalya'nın pek çok bölgesinde yeni aşılama yapılamadığını, gelen az sayıdaki dozun, ilk dozu alan ve ikinci dozu alma süresi yaklaşanlara ayrıldığını belirtti.

Başbakan Conte, son olarak dün AstraZeneca firmasından gelen gecikme haberlerine işaret ederek, "Asıl endişe verici olan, AB içinde dağıtım için bekleyen AstraZeneca'dan gelen haberdir. İlk üç ayda dağıtılması planlanan dozların yüzde 60 azaltılması teyit edilirse, İtalya'ya 8 milyon yerine 3,4 milyon doz verilecek. Bütün bunlar kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

 Söz konusu kesintiyi teyit için Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve Başbakanlık Acil Tedarik Komiseri Domenico Arcuri'nin AstraZeneca yetkilileriyle görüştüğü bilgisini veren Conte, ulusal aşılama programlarını, ilaç firmalarının Avrupa Komisyonu ile imzaladığı sözleşmeler temelinde geliştirdiklerine dikkati çekti.

Başbakan Conte, şunları kaydetti: "Pandemi bir yıldır İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinde vatandaşların yaşamından sağlığına, zaten zorlanan ekonomik ve sosyal dokumuza doğrudan yansımalarını gösterirken, aşı teslimatlarındaki bütün bu yavaşlamalar, ciddi sözleşme ihlalleri oluşturmaktadır. Pfizer-Biontech'e halihazırda yaptığımız gibi tüm yasal araç ve girişimlerimizi, sözleşmeden doğan haklarımıza uygun biçimde milletimizi her şekilde korumak için kullanacağız."

PFİZER'A DAVA AÇMA HAZIRLIĞI

İtalya'nın, Kovid-19 aşısı tedarikini geçici süre azaltacağını açıklayan Pfizer'e karşı yasal yollara başvurmayı değerlendirdiği ve bu konuda deneyimli hukuk müşavirlerini harekete geçirdiği belirtilmişti.

Pfizer'ın İtalya'ya, bu hafta yaptığı aşı tedarikinin taahhüt edilenden yüzde 29 daha az olduğu, gelecek hafta da yüzde 20 daha az olacağı açıklanmıştı.

İtalyan basınında çıkan haberlerde de Başbakanlık Acil Tedarik Komiseri Arcuri'nin, bölge yetkilileriyle yaptığı toplantıda, hükümetin hukuk müşavirinin Pfizer'a dava açmaya yönelik çalışmalarını pazartesi günü tamamlayacağını söylediği kaydedildi.

 AŞI TESLİMATINDA GECİKMELER

İlaç firması Pfizer'ın geçen hafta üretimden kaynaklı Avrupa'ya aşı teslimatını geçici süre azaltacağını duyurmasının ardından henüz Avrupa İlaç Ajansından (EMA) onay almamış olan Oxford-AstraZeneca'nın geliştirdiği aşının da teslimatında gecikmeler yaşanabileceği bildirilmişti.

AB'de şu ana kadar onay alan BioNTech ve Pfizer ile Moderna tarafından geliştirilen aşılar, Aralık 2020'den beri halka uygulanıyor.

Oxford-AstraZeneca'nın geliştirdiği aşıya AB onayının gelecek hafta verilmesi bekleniyor.

AB Komisyonu, bugüne kadar aşı geliştiren şirketlerle üye ülkeler adına yaptığı 6 sözleşmeyle yaklaşık 2,3 milyar doz alabilecek konuma geldi. AB, opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı almak için sözleşme imzaladı.

Ancak AB ülkelerinde aşılamaların yavaş ilerlediği eleştirileri yapılıyor.

AB Komisyonu, bu hafta üye ülkelerindeki yetişkin nüfusun yüzde 70'inin 1 Haziran'a kadar aşılanması hedefi koymuştu. Aşı teslimatlarında yaşanacak gecikmeler sonucunda hedefin yakalanamaması ihtimali artıyor.

Sonraki Haber