KKTC'de yasağa rağmen ezan hoparlörden okundu

KKTC'de 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunması mahkeme kararıyla yasaklandı. Yasağa rağmen ezan okunmaya devam edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklandı. Yasağa rağmen bugün camilerde merkezi sistemle hoparlörden ezan okunmaya devam edildi.

KKTC'de Güzelyurt'a bağlı Lefke kasabasındaki Şeyh Nazım (Orta Cami), Pir Paşa ve Aşağı Camilerinde hoparlörden okunan sabah ezanının "rahatsızlık verdiği" gerekçesiyle mahkeme kararı ile okunmasının yasaklanmasının ardından bu camilerde merkezi sistemle hoparlörden ezan okunmaya devam edildi. Mahkeme kararına tepki gösteren vatandaşlar, yasağın uygulanacağı Pir Paşa Camisine gelerek sabah namazını cemaatle kıldı. Namazda imamın duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Sabah namazının ardından vatandaşlar salavat getirerek, birbiriyle selamlaştı. Daha sonra Pir Paşa Camisinin avlusunda toplanan vatandaşlar "ezanıma dokunma" pankartı açarak mahkeme kararını protesto etti.

KKTC Din İşleri Başkanlığı Lefke Temsilcisi Mehmet Genç de yaptığı açıklamada, alınan kararın savunulacak bir karar olmadığını belirterek, "Neticede ezandan bahsediyoruz. Çünkü ezan için bu vatanda binlerce şehit verilmiş. Dolayısıyla bu karar normal şartlarda eğer alınacaksa Din İşleri Başkanlığı uhdesinde olması lazım. Ama Din İşleri Başkanlığı'nın bu konudan haberi yok" dedi.

'KİMSE KEYFİNDEN HOPARLÖRDEN OKUMUYOR'

"Lefke'de adı geçen camilerde ezan okunmaya devam edilmektedir" diyen Genç, "Hukuki süreç devam ediyor. Görevlilere herhangi bir mahkeme kararı ulaşmamıştır. Biz görevimizin başındayız. Camilerimiz açık, herkes gelip ibadet edebilir" dedi. Mehmet Genç, artık günümüzde dünyanın hiç bir yerinde ezanların minareye çıkılarak okunması mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Kimse keyfinden hoparlörden ezan okumuyor. Anayasa, din ve vicdan özgürlüğü var. Bir insan ezanı sevmeyebilir. Ama karşısında bir insan da ezanı duymak isteyebilir. Bunun önünü alamayız. Burada aslolan ortayı bulmaktır. Böyle bir kararı tasvip etmemiz mümkün değil. Şu, unutulmamalı; Bu topraklarda KKTC'de kimse ezanları susturamaz. Neticede bu topraklar için, camiler için şehitler verilmiştir. Birilerinin ezan duymak istemiyorum demek istemesiyle bu ezanlar susmaz. Bu ezanlar bu topraklarda kıyamete kadar inşallah devam edecektir."

Sabah namazını Pir Paşa Camisinde kılmaya gelen Reşat Yolaç da "Biz Müslüman bir toplumuz, Müslüman bireyleriz. Herkes etrafına bir baksın. Sonuç itibariyle Müslümanız. Biz KKTC Türkü olarak Müslüman doğduk. Müslüman öleceğiz. Sonuçta Müslüman olduğumuz için bizim camilerimizdeki ezanlarımıza saygı duymamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs'ın Lefke kasabasında, bir avukat, hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne başvurmuş, mahkeme de verdiği ara kararla, Lefke'de bulunan Şeyh Nazım Camisi (Orta Cami), Pir Paşa Camisi ve Aşağı Camide sabah ezanlarının ve Arapça duaların hoparlörle okunmasını yasaklamıştı.

Sonraki Haber