İşte AB'nin Türkiye'ye cevabı...
Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye vereceği cevap sızdırıldı.
Avrupa Birliği liderleri, bugün Türkiye’nin içinde Türk vatandaşlarına Avrupa’da vize muafiyetinin de olduğu paketi görüşmek üzere toplandı. Ancak zirve daha başlamadan, AB ülkelerinin bürokratlarının üzerinde uzlaştıkları ve liderlere sunmaya karar verdikleri taslak sızdı.
Başbakan Davutoğlu’nun sunduğu taslak metine verilmesi planlanan cevap basına sızdı
Son halini AB Liderlerinin vereceği taslakta, Türkiye’nin önerilerinin hiçbir tam olarak kabul edilmedi. Türkiye’nin önerileri ve AB’nin taslak metninde yer alan “yanıtlar” şöyle;
TÜRK VATANDAŞLARINA VİZE MUAFİYETİ
Türkiye, Ekim’de olması öngörülen vize muafiyetinin Haziran sonuna çekilmesini istedi. AB, bu konuda hiçbir söz vermedi. Sadece “Türkiye önce söz verdiği 72 kriteri tamamlasın, sonra bakarız” mesajı verdi. Taslakta, Haziran sonunda vize muafiyeti olması için, Türkiye’nin 72 kriteri en son Nisan ayı sonuna kadar tamamlaması gerektiğinin altı çizildi. AB komisyonu raporuna göre, Türkiye bugüne kadar bu 72 kriterden ancak 35′ini yerine getirebilmiş durumda. Türkiye’nin önüne konulan bu 72 kriter arasında AB’ye uyumlu yeni pasaportlar gibi teknik gereklililerin yanısıra, TBMM’den geçmesi gereken 9 yasanın da içinde olduğu siyasi gereklilikler de var.
SIĞINMACI TAKASI
Türkiye, Yunanistan’daki Suriyeli sığınmacıların tümünü geri almayı, ancak geri alınan her Suriyeli sığınmacıya karşılık bir Suriyeliyi AB’ye göndermeyi önerdi. Takas masrafının da AB tarafından üstlenilmesini istedi. AB, masrafı üstlenmeyi kabul etti. Ancak Türkiye’ye Yunanistan’dan gelecek sığınmacı sayısı kadar Suriyeliye “hemen almayı” kabul etmedi. AB’nin önerisine göre, Türkiye Yunanistan’daki “tüm” sığınmacıları hızlıca alacak. Ancak Türkiye’den AB’ye sığınmacı yollanması zamana yayılacak. AB, bu yıl için sadece 72 bin sığınmacıyı kabul edebileceğini söyledi. Önümüzdeki yıllar için ise herhangi bir sayı ya da takvim vermedi.
İKİNCİ 3 MİLYAR DOLARLIK MALİ YARDIM
Türkiye, AB’nin vermeyi daha önce taahhüt ettiği 3 milyar Euro’luk mali yardıma ek olarak, önümüzdeki yıl verilecek ek 3 milyar Euro daha istedi. AB, bu ek 3 milyar Euro için herhangi bir taahhütte bulunmadı. Önümüzdeki yıllarda bu konunun “konuşulabileceğini” söylemekle yetindi. Ne rakam telafuz etti, ne söz verdi.
5 ÜYELİK BAŞLIĞININ MÜZAKEREYE AÇILMASI
Türkiye, AB üyelik süreci çerçevesinde 5 başlığın (enerji başlığı, yargı ve temel haklar başlığı, Adalet, özgürlük ve güvenlik başlığı, eğitim ve kültür başlığı, dış güvenlik ve savunma politikaları başlığı) derhal müzakereye açılıp, hızlıca tamamlanmasını istedi. AB, Rumlar’ın koyduğu veto nedeniyle, herhangi bir başlık açma sözü vermedi.