İran krizi geri mi dönüyor ?
Obama, İran'ın nükleer girişimlerinin kendilerini tatmin etmemesi halinde anlaşmayı imzalamayacaklarını açıkladı.
Panama'da düzenlenen Amerika Devletleri Zirvesi'nin ardından başkent Washington'a hareketinden önce basın toplantısı düzenleyen Obama, gazetecilerin İran'ın nükleer programına yönelik batılı ülkeler ile Tahran yönetimi arasındaki anlaşma çabalarına yönelik soruları da yanıtladı.
Olası bir anlaşmanın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD'deki bazı Cumhuriyetçi çevrelerin istediği anlamda "mükemmel" olmayacağını belirten Obama, "Amacımız İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek" ifadesini kullandı.
Obama, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Nisan başında varılan uzlaşıya ilişkin geçtiğimiz günlerdeki açıklamalarının yöneltilmesi üzerine, Hamaney ve İran'daki diğer yetkililerin bu konuya kendi iç siyasetleri açısından yaklaştıklarını söyledi.
İranlı siyasetçilerin kendi pozisyonlarını korumak için bu tür bir yaklaşımı benimsemelerinin kendisi için sürpriz olmadığını dile getiren Obama, "Onların onurlarını, görüşlerini ve politikalarını memnun edecek fakat bizim de asıl ve uygulanabilir hedeflerimizi karşılayacak bir nihai anlaşma yapmanın bir çok yolu olabilir" diye konuştu.
"Her zaman söylediğim şey, bizim (anlaşma olmaması halinde) geriye dönme ihtimalimizin olduğudur" diyen Obama, nihai anlaşmanın çetin görüşmeler gerektireceğini ve kendilerinin imzalamayacağı bir anlaşmayla da sonuçlanabileceğine işaret etti.
Obama, ABD Kongresi'nde bazı çevrelerin İran'ın nükleer programına dönük yürütülen çabalara yaklaşımlarını da eleştirdi.
Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, bir radyo programında yaptığı açıklamada, dini lider Hameney'in anlaşmaya dair yorumlarının, yaptırımların aşamalı olarak kaldırılacağını ve ihlal edilmesi durumunda yeniden yürürlüğe gireceğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den daha güvenilir olduğunu dile getirmişti.
Başkan Obama da, bu yaklaşımı eleştirerek, "Başkan veya dışişleri bakanının kim olduğuna bakılmaksızın, bizim dış politikayı bu şekilde yönetmemiz gerekiyor" dedi.
Obama, nihai anlaşmaya yönelik kongrenin dış ilişkiler komitesindeki önde gelen Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerle görüştüğü bilgisini verdi.
Herhangi bir anlaşmaya ulaşılmadan peşin yargıda bulunulmasından kaygı duyduğunu belirten Obama, olası bir anlaşma ihtimalini prosedür tartışmalarıyla ortadan kaldırma çabası içerisinde bulunanlardan da endişe duyduğunu aktardı.
Bir nükleer anlaşmanın, İran'ın nükleer silah elde etmesini önleyecek en iyi yol olduğuna hala inandığını belirten Obama, şunları kaydetti:
'EĞER TAtMİN OLMAZSAK...'
"Herkesin niçin bu denli başarısızlık beklentisi içerisinde olduğunu anlamıyorum. Anlaşmaya karşı çıkanlar, nasıl iyi bir anlaşmaya varacağımızdan ziyade nasıl iyi anlaşma elde edemeyeceğimize odaklanmış durumdalar. Benim asıl söylemek istediğim şey, anlaşmanın ne olacağını bekleyip görmek. Eğer anlaşmanın İran'ın nükleer silah elde edeceği yolları engelleyeceğinden tatmin olmazsak, biz bu anlaşmayı imzalamayacağız."